Nieuws
25 juni 2009 - Ron Smeets

Volgt de N86 het pad van de N82?

Toen de Nokia N82 dik anderhalf jaar geleden op de markt kwam werd daar door de Finse fabrikant niet echt veel aandacht aan besteed. Men had namelijk net de 8GB versie van de N95, een van de populairste Nokia's van de afgelopen jaren, geintroduceerd en daar werden zo ongeveer alle marketing budgetten in gestoken.

De N82 werd heel 'sneaky' en met de stille trom in de winkels gelegd. Toch werd de N82, voornamelijk dankzij de verschrikkelijk goede camera en dito flitser, 'n enorm succes.

Ik ken nu nog steeds genoeg mensen die er om die redenen maar geen afstand van kunnen doen. De N96 was (qua camera) een lachertje vergeleken met de N82 en ook andere Nokia's die sindsdien geintroduceerd werden konden kwalitatief niet tegen de N82 op. Het zou zomaar kunnen dat we over enkele maanden hetzelfde verhaal kunnen schrijven met de N86 en de N97 in de hoofdrollen.

Ook nu lijkt het er namelijk weer op dat Nokia zich de komende weken vooral zal focussen op de promotie van de N97. De N86 wordt ongeveer tegelijkertijd in de winkels verwacht en dat toestel heeft wederom een betere camera en flitser dan die andere N-series.

De eerste (p)reviews van de N86 spreken in ieder geval al over een bijzonder goede camera, een zeer degelijk toestel en zelfs 'het beste toestel dat je voor dit geld kunt kopen'. Dat lijkt heel veel op de commentaren die de N82 ruim anderhalf jaar geleden kreeg. Ik ben benieuwd hoe dit zich de komende weken en maanden verder zal ontwikkelen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.