Geruchten
19 september 2011 - Ron Smeets

Volgende iPhone en iPad processoren komen van TSMC?

Apple is al een tijdje (druk) op zoek naar alternatieve leveranciers en producenten voor de onderdelen van haar iPad en iPhone die nu nog door Samsung gemaakt en geleverd worden. De reden daarvoor heeft natuurlijk heel veel te maken met de slepende ruzie tussen beide bedrijven.

DigiTimes meldde dit weekend dat Apple mogelijk een overeenkomst gesloten heeft met het Taiwanese TSMC voor de ontwikkeling, productie en levering van de toekomstige (A6 en A7) processoren voor de iPhone en iPad.

Officieel willen zowel Apple als TSMC niet reageren maar het gerucht gaat dat de Taiwanese fabtikant werkt aan de ontwikkeling van de A6 en A7 processoren. Die zijn respectievelijk gebaseerd op de 28 en 20nm technologie van TSMC. Daardoor worden de processoren vooral kleiner en zullen ze ook minder stroom verbruiken dan de huidige (Samsung) 45nm A5 processoren (foto).

Analisten verwachten echter dat de eerste TSMC processoren, als die dus door Apple afgenomen gaan worden, pas in 2012 uitgeleverd kunnen worden. Eerder deden ook al geruchten de ronde dat Apple met Intel in gesprek zou zijn over de productie en levering van processoren voor de iPad en iPhone en de fabrikant is ook naarstig op zoek naar een alternatieve leverancier voor de iPad schermen. Een deel daarvan is namelijk ook van Samsung afkomstig.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.