Nieuws
21 juli 2016 - Ron Smeets

Volgende generatie Gorilla Glass wordt weer 'onbreekbaarder' Een smartphone met Gorilla Glass 5 kan schadeloos van selfie hoogte vallen

Het is nog altijd de meest voorkomende schade aan smartphones; een gebroken scherm. Ondanks de toepassing van steeds 'sterkere' componenten zoals Gorilla Glass. In tests worden die vaak gepresenteerd als 'onbreekbaar', maar in de praktijk blijkt dat nog lang niet het geval.

Toch doet Corning weer een nieuwe 'belofte'. De vijfde generatie van Gorilla Glass zou namelijk sterk genoeg zijn om een smartphone van selfie hoogte (1m60) te laten vallen zonder dat het glas breekt. In de videodemo van Corning wordt getoond hoe sterk Gorilla Glass 5 is.

Klinkt leuk maar zoals gezegd is de situatie in de praktijk, in ieder geval voor de bestaande Gorilla Glass producten, niet helemaal zo rooskleurig als Corning het voorstelt. Ten eerste vallen de meeste smartphones niet op een vlakke ondergrond. Wanneer ze op straat stuiteren dan heb je te maken met oneffenheden, zoals losliggende steentjes. Van autoruiten weten we dat een steentje op de verkeerde plek het glas, hoe sterk ook, kan laten barsten.

Natuurlijk, de meeste smartphones zijn de afgelopen jaren iets beter bestand geraakt tegen krassen en gebroken schermen, dat klopt. Maar ik ken nog steeds ook genoeg voorbeelden van toestellen, mét Gorilla Glass, die van 30 centimeter hoogte op de grond vallen en waarvan het scherm vervolgens toch echt helemaal aan diggelen ligt.

Meestal is dat wel een kwestie van verkeerd terechtkomen, op een hoek waardoor de behuizing het glas in elkaar drukt en het scherm toch breekt. Tot en met versie 4 heeft Corning daar nog geen echte oplossing voor gevonden. Misschien dat Gorilla Glass 5 daar beter tegen bestand is. Het is in ieder geval weer een stukje 'onbreekbaarder' ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.