Accessoires
22 juni 2007 - Ron Smeets

Volgende BlackBerry met 'oprol keyboard'?

Voor Smartphones is het hebben van een volwaardig QWERTY toetsenbord en een groot display zo ongeveer een must.

Helaas willen ook de meeste smartphone gebruikers niet meer met een baksteen (a la Nokia 9100 communicator) rondlopen. Helaas is de combinatie van een fysiek toetsenbord en een groot display niet altijd in een compacte vormgeving te combineren.

OK, toestellen als de Palm Treo (680/750) zijn relatief compact, maar met iets dikkere vingers dan de gemiddelde persoon loopt het aantal typefouten meteen ook op. De eerder genoemde Nokia Communicator of de PDA Phones van HP hebben welliswaar een groter toetsenbord maar zijn niet echt compact te noemen.

RIM heeft nu een concept bedacht (tekening hierboven) waarbij je het toetsenbord (in delen) voor het display kunt uit- en wegrollen. Een beetje zoals de deuren van een ouderwetse schrijftafel.

Afhankelijk wat je wilt doen schuif je één of meerdere delen van het toetsenbord tevoorschijn. Voor de bediening van de multimedia speler heb je aan de eerste rij toetsen voldoende en als je een mail wilt typen dan rol je het complete toetsenbord naar voren.

Behalve het uitrolbaar toetsenbord dat uit 1 deel bestaat werkt RIM ook aan een variant waarbij het keyboard in verschillende delen en naar de vier verschillende 'hoeken' van het toestel kan worden gerold. Wat daarmee precies bedoeld wordt kun je op onderstaande tekening zien.

Het is overigens niet de eerste keer dat RIM bijzondere toetsenbord ontwerpen uitdenkt. Ik ben benieuwd of we bijvoorbeeld ooit de driehoekige toetsenborden zullen zien.Gerelateerde links:
RIM speelt met driehoekig toetsenbord ontwerpen
UMPC met uitklapbaar toetsenbord
Pantech's schuifpuzzel concept
Portable Bluetooth keyboard
Je GSM als toetsenbord en muis
De USB Wonderbra met ingebouwd keyboard
Toetsenbord BlackBerry Pearl valt uit elkaar
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.