Nieuws
06 juni 2014 - Ron Smeets

Vodafone: 'Zes landen kunnen zonder toezicht afluisteren'

Vodafone heeft vandaag een rapport gepubliceerd waarin de wordt erkent dat in zes van de 29 landen waar de provider actief is overheden directe toegang hebben tot het netwerk van de provider. In die landen kunnen mobiele gesprekken, sms'jes en andere data dus zonder medeweten van Vodafone door veiligheidsdiensten, en eventuele andere opsporingsambtenaren, afgeluisterd worden. Daarvoor worden 'speciale kabels op het netwerk aangesloten', zo blijkt uit het rapport.

In welke zes landen dit gebeurt wil, en mag, de provider niet zeggen omdat men dan gemaakte afspraken met de betreffende overheden schendt. Die afspraken zijn ooit gemaakt om als provider toegang te krijgen tot de mobiele markt. 

Op zich is het dapper van Vodafone dat ze op deze manier meer openheid van zaken willen geven en de 'schuldbekentenis' van de rode provider wil natuurlijk niet zeggen dat zij de enige zijn die hun netwerk open stellen voor bepaalde overheden. Je kunt er gevoeglijk van uitgaan dat er nog genoeg andere providers zijn die vergelijkbare afspraken gemaakt hebben met deze, en mogelijk ook andere, landen. Die hebben zich alleen nog niet gemeld. 

Intussen heeft ook minister Plasterk al gereageerd. In een gesprek met de NOS zei hij: "De wet staat toe dat justitie voor de nationale veiligheid informatie vraagt aan een telefoonmaatschappij". Hoewel dat geen definitieve bevestiging is lijkt het er wel op dat, omdat de informatie hier opgevraagd wordt, Nederland niet bij die zes landen hoort. Voadfone heeft overigens ook al laten weten dat Nederland niet een van die zes landen is. Mmmh, als die andere 22 dat ook even doen, dan weten we meteen in welke landen het wél gebeurt ;)

Via, Reactie Plasterk (Video NOS)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.