Nieuws
16 februari 2016 - Ron Smeets

Vodafone wordt Ziggafone... of wordt Ziggo toch Vodafiggo? Nederlandse takken van Ziggo en Vodafone willen dit jaar nog fuseren

Vodafone en Ziggo hebben vandaag bekend gemaakt dat de twee telecom providers voornemens zijn samen verder te gaan. Er werd al langer gespeculeerd, en gesproken over een fusie tussen de twee Nederlandse takken van deze providers en die onderhandelingen lijken nu dus hun vruchten afgeworpen te hebben. Uiteraard moet de fusie wel nog goedgekeurd worden door de diverse waakhonden (zoals de OPTA) en ondernemingsraden maar de eigenaar van Ziggo, Liberty Global, en Vodafone hopen dat de fusie nog voor het eind van dit jaar afgerond kan worden. Het is de bedoeling dat beide bedrijven een gelijk aandeel (50%) zullen krijgen in de nieuwe onderneming. Daarvoor zal Vodafone uiteindelijk 1 miljard euro gaan betalen aan Liberty Global,.

Het moge duidelijk zijn dat Vodafone en Ziggo met deze fusie hun concurrentiepositie op de Nederlandse markt willen versterken. Het breefbandnetwerk van Ziggo moet samen met het mobiele netwerk van Vodafone moet een "nationale geïntegreerde communicatie provider creëren met complementaire kwaliteiten op het gebied van video, breedband, mobiel en B2B-diensten", aldus het persbericht.

Simpel gezegd: Ziggo probeert al geruime tijd, maar zonder succes, om ook vaste voet aan de grond te krijgen in de mobiele markt. Vodafone's pogingen om een serieuze speler te worden in de breedband- en TV- markt zijn ook niet bepaald succesvol te noemen. De fusie moet ervoor zorgen dat er een nieuwe speler ontstaat die nog beter kan concurreren met KPN, T-Mobile en Tele2.

Welke gevolgen de fusie tussen Vodafone en Ziggo zal hebben voor bestaande klanten en abonnementen van de twee providers is op dit moment nog niet bekend gemaakt. Echter, ik ga er van uit dat Vodafone Thuis klanten straks Ziggo's TV pakketten krijgen en dat Ziggo Mobiel gebruikers overgeheveld worden naar de abonnementen van Vodafone. Het is wel te hopen dat dit niet betekent dat klanten meer moeten gaan betalen. Ziggo Mobiel is immers een prijsvechter met relatief gunstige voorwaarden en tarieven (met name voor klanten die meerdere Ziggo producten afnemen). Hetzelfde geldt min of meer voor de klanten die gebruik maken van Vodafone Thuis' TV- en Video diensten.

Wat de naam van het nieuwe bedrijf gaat worden is ook nog niet bekend, maar het zal toch niet Vodafiggo of Ziggafone zijn... hoop ik ;)

Uit het vertaalde persbericht:
De combinatie van Ziggo’s breedbandnetwerk met Vodafone’s toonaangevende mobiele service zal een sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt creëren, hetgeen aanzienlijke voordelen voor consumenten, bedrijven en de publieke sector zal opleveren door investeringen in digitale infrastructuur en klantbeleving;

Bron (Vodafone)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.