Nieuws
24 maart 2011 - Ron Smeets

Vodafone 'Voicemail Gate' gevolg van ouderwets systeem

Gisteravond was het ineens groot nieuws. De voicemailboxen van Vodafone klanten zijn (of beter gezegd: waren) eenvoudig 'af te luisteren' door derden. Vodafone 'Voicemai-Gate' werd aan het licht gebracht door EenVandaag en noopte de provider tot het met spoed aanpassen van de voicemail beveiliging van haar klanten en de publicatie van een heuse excuus 'brief' van de CEO zelf.

Ik moet zeggen dat ik zelf ook wel verbaasd was dat dit verouderde systeem, waarbij je je voicemail ook vanuit een andere telefoon kunt beluisteren zonder dat je daarvoor eerst een persoonlijke 'PIN-code' moet hebben ingesteld, bij Vodafone nog gewoon actief was.

Wanneer je namelijk je eigen mobiele nummer belde en dat gesprek vervolgens op die telefoon niet beantwoord, dan kreeg je in eerste instantie je eigen voicemail welkomstbericht te horen. Dat kon je vervolgens onderbreken en door het intoetsen van een standaard 'PIN-code' die voor alle mobiele nummers van Vodafone gelijk was, 3333, kreeg je dan je voicemail berichten te horen. Die 'PIN-code' kon je wel wijzigen, maar dat moest je dan zelf initieren. Deed je dat niet, dan kon feitelijk iedereen met de standaard code (3333 dus) toegang krijgen tot jouw voicemail berichten.

EenVandaag toonde gisteren aan dat een aantal politici die 'PIN-code' zelf ook niet gewijzigd hadden en daardoor beluisterden ze de voicemails van onder andere Alexander Pechtold en minister Uri Rosenthal. Inmiddels heeft Vodafone het systeem aangepast en nu moet iedereen dus eerst een eigen viercijferige 'PIN code' instellen voordat hij of zij ook toegang kan krijgen tot ingesproken voicemail berichten vanaf een ander telefoonnummer.

Vodafone zegt in een officiële verklaring dat het beveiligen van de voicemail berichten via een 'PIN code' is een optie die de provider biedt aan klanten, waarvoor zij kunnen kiezen. Dit is de eigen verantwoordelijkheid van de klanten. Vodafoon wees nieuwe klanten tot 3 keer toe actief op als zij hun voicemail afluisteren. Een groot deel van de klanten koos er echter voor om deze niet te beschermen. Formeel hebben ze daar natuurlijk wel gelijk in, maar het feit dat andere providers zoals KPN en T-Mobile het 'oude', makkelijk 'af te luisteren' toegangssysteem voor voicemailberichten lang geleden al afschaften en Vodafone er zelf gisteren letterlijk maar een paar uur voor nodig had om haar systeem ook aan te passen (lees: beter te beveiligen) doet toch ook vermoeden ze bij Vodafone op dit punt, qua beveiliging, toch een beetje hebben zitten slapen de afgelopen maanden, zoniet jaren.

Kort na de officiele 'persverklaring' volgde nog een excuus mail van CEO Jens Schulte-Bockum:
"Wij zijn enorm geschrokken van het bericht dat EenVandaag de voicemails van politici heeft afgeluisterd. Toen wij het bericht kregen, hebben wij direct alles in het werk gesteld om de techniek zo aan te passen dat het niet meer mogelijk is om vanaf een andere telefoon een voicemail af te luisteren zonder persoonlijke pincode. Binnen een paar uur hadden we dat voor elkaar. Op dit moment is het dan ook niet meer mogelijk om vanaf een andere telefoon de voicemail af te luisteren zonder persoonlijke pincode. Dat geldt voor alle telefoons van Vodafone, dus niet alleen de telefoons van politici. Graag wil ik aan de bewindslieden die door EenVandaag zijn afgeluisterd persoonlijk mijn excuses aanbieden. Dat had nooit mogen gebeuren."

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.