Nieuws
23 april 2012 - Ron Smeets

Vodafone vernieuwt smartphone abonnementen; prijs omhoog

Vodafone heeft vanochtend haar nieuwe smartphone abonnementen die met ingang van 14 mei gaan gelden onthuld.

De grootste veranderingen worden het samenvoegen van de huidige Bel+SMS+Web en Bel+SMS+Web Smart abonnementen tot één nieuwe abonnementsvorm (Bel+SMS+Web) waarbij de koppeling tussen de bel/SMS- en databundel bij de meeste abonnementen komt te vervallen. Helaas gaat de gemiddelde prijs per (data)abonnement wederom omhoog en worden vooral de heavy data users, die (veel) meer dan 1GB per maand verstoken, hard getroffen.

Dat betekent dus dat Vodafone tegemoet komt aan de wensen van veel smartphone gebruikers die willen kunnen kiezen voor abonnementen met relatief weinig belminuten en SMS'jes maar wel een grote databundel. Er is echter ook een nadeel. De nieuwe abonnementen worden wel duurder. De tariefsverhoging varieert tussen de 6 en 8 Euro per maand. Behalve het hogere maandbedrag moet je ook rekening houden met iets minder belminuten en kleinere databundels. Zo wordt de 100 minuten belbundel wordt vervangen door een met 90 minuten en variëren de nieuwe databundels van 200, 500 en 1000MB. Nu zijn er nog veel meer verschillende databundels beschikbaar (o.a 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800 en 900MB).

Een ander nadeel is het feit dat bij de nieuwe abonnementen de tarieven voor extreem heavy gebruik (meer dan 1 GB per maand) fors duurder worden. Vooral doordat je straks minder keus hebt. Op dit moment kun je nog een Bel+SMS+Web Smart 200 abonnement, met 1.2GB databundel, afsluiten voor 48,50 per maand. Dat loopt op tot 85 Euro per maand voor een abonnement met 1.8GB data. Bij de nieuwe abonnementen moet je in principe, als je meer dan 1 GB data per maand gaat verbruiken, kiezen voor een abonnement met 2GB data voor 100 Euro per maand! Daar krijg je dan wel weer 750 belminuten bij. Zoals gezegd, de koppeling tussen data- en belbundels is nog niet bij alle abbonementen afgeschaft.

Gelukkig is er nog wel een optie om je bestaande databundel, middels InternetMaximaal, voor 10 Euro per maand te verdubbelen. Op die manier kun je de kosten voor extreem veel dataverbruik toch nog een beetje in de hand houden. Het 1GB dataabonnement, met 90 belminuten, van 42,50 kost dan 52,50 met InternetMaximaal bundel en dus 2GB datategoed (per maand).

Andere veranderingen die per 14 mei doorgevoerd worden zijn het onbeperkt SMS'en en MMS'en bij alle abonnementen, een SMS waarschuwing bij 75% verbruik van zowel je data- als belbundel en onbeperkt bellen naar alle mobiele Vodafone nummers binnen Nederland bij abonnementen vanaf 200 belminuten).

Vodafone hanteert per 14 mei ook nog steeds 'aparte' iPhone abonnementen, maar die zijn qua voorwaarden identiek aan de nieuwe Bel+SMS+Web varianten. Een overzicht van de nieuwe abonnementen (standaard en SIM Only):

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.