Nieuws
21 juni 2016 - Ron Smeets

Vodafone netwerk regelt zelf dekking, capaciteit en kwaliteit 3G netwerk van de provider heeft bijna geen engineers meer nodig

Vodafone heeft het 3G deel van haar netwerk zelfregulerend gemaakt. Dankzij nieuwe, zogenaamde Self Optimizing, technologie zorgt het netwerk nu zelf voor de optimale balans tussen kwaliteit, capaciteit en dekking. Tot nu toe moest dat nog 'met de hand' gebeuren door monteurs en netwerk monitoren.

Klinkt leuk, maar wat betekent dat in de praktijk. Welnu, mocht er op een bepaalde plek bijvoorbeeld ineens meer capaciteit of dekking nodig zijn dan kan het Self Optimizing Network (SON) volledig automatisch de richting en capaciteit van antenne's aanpassen.

Bijkomend voordeel is dat de totaal beschikbare netwerkcapaciteit op deze manier beter en efficiënter benut wordt en dat de provider een deel van het 3G spectrum kan vrijmaken voor 4G. Het feit dat steeds meer consumenten overstappen van 3G naar een 4G abonnement zal daarbij zeker ook een rol spelen.

Vooralsnog wordt de SON technologie alleen ingezet op het 3G deel van het Vodafone netwerk. Binnenkort worden echter ook de eerste tests uitgevoerd op het 4G netwerk van de provider. Ow, en de monteurs die nu niet meer nodig zijn voor het optimaliseren van het 3G netwerk hoeven zich vooralsnog niet druk te maken over hun baan. Zij worden nu ingezet op andere plekken, zoals het testen en uitrollen van 4G netwerkinnovaties ;)

Uit het persbericht:
SON-technologie
Op basis van een slim algoritme evalueert en beïnvloed SON-technologie de belangrijke kwaliteitsparameters van het 3G-netwerk. SON doet dat 24 uur per dag en 7 dagen per week, waardoor menselijke interventie niet meer nodig is. Dit stelt Vodafone-technici in staat om zich te richten op andere netwerkaspecten zoals 4G en netwerkinnovaties.

Eben Albertyn, Chief Technology Officer van Vodafone Nederland: “Het SON-systeem is een slim staaltje technologie dat voor een nóg betere netwerkervaring voor onze klanten zorgt. Zo kan het onze zendmasten bijvoorbeeld opdracht geven om antennes meer omhoog of omlaag te laten wijzen om zo, geheel geautomatiseerd, meer mobiele dekking te verzorgen of een locatie van de juiste netwerkcapaciteit te voorzien. Het allermooiste is dat SON dit doet zonder in te boeten op de gespreks- en datakwaliteit van het mobiele netwerk. Zo kunnen onze klanten altijd genieten van de best mogelijke netwerkervaring.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.