Nieuws
25 oktober 2016 - Ron Smeets

Vodafone neemt ook alvast een voorschot op gratis roamen in de EU Vooralsnog alleen voor nieuwe en verlengende klanten met Red- en Black abonnementen

Hoewel sommige landen en providers nog een beetje mokken over de grijze gebieden van het afschaffen van de roaming kosten voor mobiel bellen, sms'en datagebruik binnen de EU worden de eerste tekenen dat het toch echt gaat gebeuren steeds zichtbaarder.

Zo maakte Vodafone bekend dat nieuwe en verlengende klanten die een Red of Black abonnement kiezen vanaf 21 november niet meer apart hoeven te betalen voor bellen, sms'en en mobiel dataverkeer in meer dan 40 Europese landen. Dat zijn er niet alleen meer dan de 28 EU landen waarvoor de afschaffing van de roaming kosten wettelijk geregeld wordt vanaf 17 junu 2017, maar Vodafone heeft in tegenstelling tot KPN besloten de abonnementstarieven niet gelijktijdig te verhogen. OK, het duurste RED (Super) abonnement gaat €1,50 per maand meer kosten, maar dat is het dan ook; voor nu tenminste.

Zoals gezegd gelden de nieuwe 'roaming-vrije' voorwaarden alleen voor nieuwe en verlengende klanten. Dat is dan wel weer jammer. Zeker omdat Vodafone de tarieven dus niet verhoogd. Daarnaast is het nu natuurlijk afwachten hoe de rode provider om zal gaan met de tarieven van de goedkopere Start- en Smart abonnementen wanneer we dichter bij de deadline van 17 juni 2017 komen, maar dat geldt ook voor de concurrentie natuurlijk.

Uit het persbericht:

Op 21 november updatet Vodafone zijn Red- en Black-abonnementen voor consumenten. Nieuwe en verlengende klanten kunnen vanaf dan de GB’s, minuten en sms’jes uit hun bundel zonder extra kosten in meer dan 40 Europese landen gebruiken. Naast alle EU-landen telt Vodafone ook landen als Turkije en Albanië mee. Standaard krijgen klanten ook een aantal gratis belminuten vanuit Nederland naar andere Europese landen. Met deze nieuwe abonnementen loopt Vodafone vooruit op de Europese roamingregelgeving van 2017

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.