Nieuws
19 augustus 2015 - Ron Smeets

Vodafone laat 4G zendmast te water tijdens SAIL Amsterdam

Het zal niemand ontgaan zijn dat Sail Amsterdam 2015 van start gegaan is. De afgelopen dagen, en weken, kon je geen twee minuten radio luisteren of TV kijken of er was wel Sail nieuws. Het moge duidelijk zijn dat ik geen 'zeilbotenliefhebber' ben, maar dit terzijde.

Met de vele honderden boten die in en rond Amsterdam varen, plus de miljoenen bezoekers die het event bezoeken moge het duidelijk zijn dat de providers de komende dagen voor extra (4G) netwerk capaciteit moeten zorgen. Vodafone bedacht een wel heel ingenieuze, en uiterst toepasselijke, oplossing. De rode provider liet een mobiele 4G mast te water. Nee, die is niet gezonken maar 'drijft' op een boot. Helaas geen zeilboot, want dat schijnt zo ongeveer de regel te zijn om mee te mogen doen aan SAIL, maar Vodafone kreeg toch toestemming om met de mast mee te varen. De korte video hieronder laat zien hoe het gevaarte de haven van Amsterdam binnen voer.

Om er voor te zorgen dat de zendmast goed functioneert waren wel wat stabiliserende aanpassingen nodig. Zo is de mast geveerd om de beweging die ontstaat door de deining van het water (en boeggolven van andere boten) te neutraliseren en te zorgen dat de antenne's goed gericht blijven. Daarnaast heeft de mast een transmissieverbinding die 360 graden kan draaien zodat er voortdurend verbinding blijft tussen de varende mast en het netwerk op het vaste land.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.