Nieuws
14 augustus 2010 - Casper de Zoete

Vodafone komt met datalimiet voor internet op je mobiel

Vodafone Nederland heeft via een persbericht laten weten dat vanaf 6 september er een datalimiet zal gelden voor alle nieuwe abonnementen bij de provider. De bestaande Fair Use Policy (FUP) wordt afgeschaft.

Voor het goedkoopste Bel+Sms+Web-abonnement ligt de grens bij

250 MB, voor de overige B+S+W-abonnementen bij 1 GB. Klanten krijgen via de klantenservice inzicht in hun dataverbruik en krijgen een sms-bericht wanneer het einde van de bundel in zicht komt. Ga je over de limiet heen, dan betaal je 3 cent per megabyte. Grootverbruikers kunnen ook een extra databundel van 1 GB nemen voor 10 euro.

Als reden geeft Vodafone onder meer de onduidelijkheid rondom de FUP. Klanten zouden niet weten waar de grens ligt en hoeveel data zij daadwerkelijk gebruiken. Daarnaast zou een dergelijke variable limiet bij een (sterk) stijgend gebruik op den duur onhoudbaar zijn.

Bart Hofker, Directeur Consumentenmarkt bij Vodafone Nederland, legt uit waarom Vodafone deze wijziging doorvoert:

"We willen dat onze klanten de beste internetervaring hebben. Er is een grote toename van smartphones en daarmee een explosief gebruik van mobiel internet. Wij vinden dat er een eerlijke verdeling moet zijn van de capaciteit en dat het voor iedereen duidelijk moet zijn wat ze tegen welke prijs kunnen verbruiken."

Afronden belminuten en betaalde klantenservice

Vodafone voert onafhankelijk van de veranderingen op het gebied van mobiel internet ook nog nog twee andere (maar niet onbelangrijke) wijzigingen door. Voortaan worden belminuten afgerond naar een hele minuut bij de abonnementen Bellen, Bel+SMS en Bel+Sms+Web. Vodafone kiest voor deze methode om de capaciteit en kwaliteit van het netwerk naar een hoger niveau te kunnen brengen.

Bovendien wordt de telefonische klantenservice gesplitst in een Self Service Menu (via 1200) en Live Support met een medewerker (via 1201). Voor Live Support rekent Vodafone 45 eurocent per gesprek.

Al deze wijzigingen zijn alleen van toepassing op nieuwe abonnementen of verlengingen vanaf 6 september en hebben geen invloed op huidige, lopende abonnementen.

Voor de zakelijke markt introduceert Vodafone in oktober nieuwe databundels.

Over de auteur: Casper de Zoete