Nieuws
28 december 2014 - Ron Smeets

Vodafone klanten breken dataverbruik record tijdens de Kerstdagen Twee dagen gratis en onbeperkt data gebruiken zorgt voor enorme piek in dataverkeer

Klanten van Vodafone mochten op eerste en tweede Kerstdag gratis en onbeperkt data verbruiken binnen Nederland. Hoewel sommige mensen enigszins sceptisch reageerden; zo van 'Dan zit toch iedereen thuis op WiFi', blijkt wel dat abonnees van de rode provider massaal van het aanbod gebruik gemaakt hebben.

Zo massaal dat het record data verbruik op het netwerk van Vodafone in de middag van 26 december sneuvelde. Hoeveel data daarvoor precies verbruikt werd meldt de provider helaas niet. Daar heb ik inmiddels wel naar gevraagd, maar morgen (maandag) is pas weer de eerste werkdag na de Kerst ;)) Vodafone noemt in het persbericht alleen verbruik percentages vergeleken met normale werkdagen en Kerst 2013. Een compleet overzicht staat hieronder, maar het record werd gebroken doordat in de avonduren op 2e Kerstdag 48% meer data verbruikt werd dan op een normale werkdag. Opvallend, maar op zich natuurlijk niet verrassend, is de dip in dataverbruik op beide Kerstdagen rond etenstijd, tussen half zes en half acht 's avonds. Al denk ik dat veel mensen veel langer aan tafel zaten ;)

Ondanks dat de klanten fors meer data verstookten deze dagen bleef het netwerk wel stabiel. Incidenten (zoals overbelasting) deden zich niet voor, aldus Vodafone.

Een overzicht van het (extra) verbruik gedurende de Kerstactie van Vodafone"

1e kerstdag:
- Gedurende de hele dag +/- 30% meer dataverkeer vergeleken met een normale werkdag en maar liefst 70% meer dataverkeer vergeleken met 1e kerstdag 2013
- Piek werd behaald rond 21:15u (46% meer dataverkeer vergeleken met een normale werkdag)

2e kerstdag:
- Gedurende de hele dag +/- 40% meer dataverkeer vergeleken met een normale werkdag en maar liefst 80% meer dataverkeer vergeleken met 2e kerstdag 2013
- Piek werd behaald rond 14:30u (48% meer dataverkeer vergeleken met een normale werkdag en een all-time-record dataverbruik op het Vodafone netwerk.

Verder zien we op beide kerstdagen een overduidelijke diner-dip:
- 1e kerstdag tussen 17:30 en 19:30. (nog steeds 13% meer dataverbruik vergeleken met een normale werkdag)
- 2e kerstdag tussen 18:00 en 19:30. (nog steeds 8% meer dataverbruik vergeleken met een normale werkdag)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.