Nieuws
10 december 2015 - Ron Smeets

Vodafone klaagt KPN aan wegens machtsmisbruik De rode provider gaat 115 miljoen euro schadevergoeding eisen

Vodafone gaat KPN voor de rechter dagen omdat de rode provider van mening is dat de groene concurrent er verantwoordelijk voor is dat de landelijke introductie van de 'alles-in-één' dienst Vodafone Thuis (abonnementen voor TV, internet en telefonie) drie jaar vertraagd werd. Volgens Vodafone heeft de provider daardoor 115 miljoen schade geleden. Die willen ze nu op KPN verhalen.

KPN zou herhaaldelijke toezeggingen om te technologie te leveren voor de landelijke uitrol van Vodafone Thuis niet nagekomen zijn. Dat getuigt volgens Vodafone van anti-competitief gedrag en dat is tegen de regels. KPN is eigenaar van zowel het landelijke koper- als het grootste glasvezelnetwerk. Als 'monopolist' is KPN verplicht haar netwerk / infrastructuur ter beschikking te stellen van concurrenten. Uiteraard wel tegen normale, marktconforme, tarieven. Volgens Vodafone heeft KPN dat uiteindelijk dus wel gedaan, maar pas nadat de provider de zaak dusdanig vertraagd had dat ze eerst haar 'eigen' producten op de markt konden zetten.

Vodafone stelt dit als volgt:
Als gevolg van de vertraging kon Vodafone tussen 2011 en 2014 niet effectief concurreren met KPN (en kabelbedrijven) in de Nederlandse telecommarkt.
Hoewel KPN aan Vodafone de afgesproken diensten niet leverde, introduceerde KPN onder eigen merk en dat van dochterbedrijf Telfort wel vergelijkbare ‘alles-in-één’ paketten. Hiermee beperkte KPN voor Vodafone de mogelijkheid om in een cruciale fase van de markt significant marktaandeel te verkrijgen. In die periode stapten namelijk meer dan 100,000 huishoudens per kwartaal over op ‘alles-in-één’ producten. KPN’s weigering om aan Vodafone te leveren kwalificeert als misbruik van een dominante marktpositie die voor Vodafone resulteerde in een geschatte schade van €115 miljoen.

De zaak tegen KPN in Nederland staat binnen het verspreidingsgebied van Vodafone overigens niet alleen. In Groot Brittannië en Ierland worden vergelijkbare juridische gevechten gevoerd tegen British Telecom en Eir. Daarnaast noemt Vodafone in het persbericht nog een aantal vergelijkbare Europese geschillen die nog lopen of waarin al uitspraak gedaan is.

Vodafone Nederland heeft zijn claim voorgelegd aan de Rechtbank van Den Haag en vraagt in eerste instantie om bevestiging van het onrechtmatig handelen van KPN.

Persbericht Vodafone

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.