Nieuws
24 september 2009 - Chris Bannink

Vodafone introduceert 360 services

Vodafone introduceerde zojuist haar ‘360’ dienst wereldwijd.  Een volgens Vodafone nieuwe ‘set van services’ die op eigen branded handsets, en 3e partijen handsets te gebruiken zal zijn. De eerste twee nieuwe (Samsung) 360 devices zullen in 8 Europese landen (waaronder Nederland) vanaf kerst dit jaar verkrijgbaar zijn.

In Nederland werd de persconferentie (op Picnic09) voorafgegaan door een aftrap door Vodafone CEO Nederland Jens Schulte-Bockum. Hij zegt dat Vodafone zichzelf ziet als een innovatie enabeler. Ze hoeven niet per se zelf de meest innovatieve club te zijn, maar willen wel andere partijen kunnen faciliteren. Vodafone gaat ook een andere go-to-market strategie omarmen die beter past bij deze tijd. Geen walled gardens meer zoals Vodafone Live; die zijn niet meer van deze “open” tijd. De nieuwe Vodafone slogan Power to you zegt al dat de consument in control is volgens Vodafone, die zelf wat meer bescheiden wil zijn in de manier zoals zij de wereld zien. Lees meer over de persconferentie en wat 360 allemaal kan plus foto's van de devices.

Terugkijkend heeft Schulte-Bockum (zie foto boven) spijt dat Vodafone de iPhone deal met Apple niet gewonnen heeft. Hij neemt het zichzelf kwalijk dat hij ooit uit een meeting met Steve Jobs is gezet. In die tijd paste het business model dat Apple voor ogen had niet binnen Vodafone. Maar ook dat is een leermoment. Vodafone was wel de eerste Europese operator die aan tafel zat bij Apple destijds. Toch leuke achtergrond informatie. Met name dat hij nu publiek toegeeft spijt te hebben van het mislopen van de iPhone.

Samsung H1, rood

Vittorio Calao is de CEO van Vodafone wereldwijd.  Hij vindt de nieuwe set van applicaties die ze vandaag introduceren, het nieuwe bewijs van de slogan Power to you. Dit is echt wat Vodafone wil zijn. De toekomst van mobiel is mobiele data. Nu 10%, maar gaat heel snel veranderen door de komt van de smartphone. Nu 1 op 5 in Europa, maar in installed base nog maar 15% wat wil zeggen dat 85% nog niet weet wat mobiele data kan betekenen. Mobile data gebruik zal ongelofelijk gaan stijgen, je ziet dat mensen er steeds meer verslaafd (addicted) aan raken. We werken nu aan 21Mb p/s. en het gaat sneller worden.

40% van mobiel data gebruik komt door de social network pages, en dan niet meer alleen de kids stuff. 20% van de mensen die hun mobiel gebruiken voor sociale netwerken gebruiken het meer dan eens per dag, juist vanwege het verslavende karakter.

Samsung H2 met 3D vieuw van Vodafone People

De Vodafone strategie is ubiquotous (altijd, overal) acces. Het netwerk is daarmee belangrijk, maar Vodafone wil meer dan alleen een bitpipe zijn. Ze willen extra services aanbieden op het gebied va betalingen, content etc. Vodafone wil andere partijen mogelijkheid geven om hun eigen platformen te maken.  Ze werken samen met handset leveranciers zoal Samsung, maar geven tegelijkertijd de mogelijkheid voor andere mobiele fabrikanten de Vodafone services te gebruiken en uiteraard voor de mensen die simpel alleen het netwerk van Vodafone willen gebruiken blijft dat ook mogelijk.

Vandaag wordt het internet echt persoonlijk met 360. Er is een centraal adresboek (Vodafone people) waar het sociale netwerk omheen zit. Met daaromheen de maps, Music en de Vodafone shop waar je apps kunt kopen/downloaden. Hoe kun je het gebruiken?

 We hebben speciale devices daarvoor laten ontwikkelen, de zogenaamde 360 mobile devices, waarvan de eerste twee door Samsung worden gemaakt en eind dit jaar in de markt komen. Het OS is LiMo.

Ook op Nokia Symbian komt het, soms pre-embedded op 10 devices. Onderdelen van 360 (zoals Vodafone People) komen ook beschikbaar op meer dan 100 devices. Je kunt alles zowel op mobiel als via PC aanpassen en syncen. Je adresboek kan worden aangevuld met adresboeken uit je sociale netwerken zoals bijvoorbeeld Facebook. De on stage demo die wordt gegeven laat zien dat de interface heel makkelijk oogt.

In de Nokia 6730 (zie foto onder) is het embedded. Je gewone (native) adresbook wordt aangevuld met status updates van die contacten die van sociale netwerken worden gehaald. Ook is er een 3D view van het adresboek met slechts 1 klik te zien. Op zich aardig, een ovezicht van ‘zwevende’ pics van je adresboek vrienden. Dit is ook allemaal te zien via de url http://www.360.com Je bent zelf in control welke privacy gevoelige zaken je wilt delen met welke personen.

Nokia 6730 Classic C, met embedded Vodafone 360

Andere zaken in 360 zijn een 5MP camera die alle pics automatisch kan taggen met date en time, maar ook direct gesynct met de website en/of met sociale websites als Facebook. Location based services (LBS) zitten er ook in, met name om te bekijken wat zijn de point of interest (voor jou) maar ook waar zitten je vrienden, wat is het weer op dit moment EN op deze plaats. Een app die continu op de achtergrond draait en zichzelf update. Ze beginnen met 1000 van dit soort applicaties vanaf de start van 360. Ook hebben ze al afpraken met kranten, waarbij je hun content kunt krijgen en dat de betaling via je Vodafone rekening gaat. Uiteraard is er ook een Vodafone app store competition in Europa. Nieuw is dat de hoofdprijs 1 miljoen euro gaat worden. Inderdaad serious money.

Muziek is een belangrijk onderdeel, maar hier niet veel nieuws. Aan de zijkant van het toestel zit een search button, zowel op je telefoon zoeken als op het mobiele internet zoeken.

Heb je straks problemen met 360 dan hebben ze straks een leger van 25.000 winkelmedewerkers getraind om je te helpen.

Kijk hier voor een video introductie http://info.vodafone360.com/nl/experience/index

Nog te vroeg om een waarde oordeel te geven, maar we gaan het zo testen. Uiteraard hebben we als Mobile Cowboys weer de primeur...

Over de auteur: Chris Bannink