Nieuws
21 mei 2011 - Ron Smeets

Vodafone Internet Op Reis uitgebreid van 16 naar 42 landen

Vodafone klanten kunnen vanaf 1 juni relatief goedkoop mobiel internetten in 42 Passport landen. Op dit moment gelden de voordeel roaming databundels en -abonnementen, 'Internet op Reis' alleen nog in 16 Europese landen maar vanaf 1 Juni komen daar dus 26 landen bij, waaronder ook Turkije, Japan en Australië.

Een dagbundel kost 2 Euro en daarvoor mag je dan 35MB aan mobiele data in het buitenland verstoken. Die 35 MB wordt dan wel in mindering gebracht op het datategoed van je standaard Vodafone (data)abonnement. Als je vaker in het buitenland vertoeft, en dus niet alleen tijdens de vakantieperiode, is de maandbundel wellicht een betere optie.

Die kost namelijk maar 5 Euro per maand en daarvoor krijg je dan 1GB (vergelijkbaar met ongeveer 35MB per dag) dataverkeer. Letwel, de maandbundel is een add-on van je abonnement en heeft dus ook dezelfde looptijd. Ook hiervoor geldt dat je voor die 5 Euro het datategoed van 'gewone' Vodafone abonnement ook in het buitenland kunt gebruiken. Je krijgt dus geen extra datategoed maar een relatief goedkope manier om ook redelijk zorgeloos in het buitenland je smartphone (en apps) te gebruiken.

Een rekenvoorbeeld: Stel je hebt een Bel+SMS+Web abonnement van €39,50 per maand. Hierbij zit 1GB datategoed. Voor €5 extra (dus €44,50 per maand) kun je het data tegoed in Nederland en de 42 Passport landen gebruiken. Als je in het buitenland de helft hebt gebruikt, dan heb je dus nog de helft over voor nationaal gebruik. Als je maandelijks datategoed (in dit voorbeeld 1GB) binnen de maand op is geldt een buitenbundel tarief van €0,30 per 10 MB. Dit tarief is in Nederland en de Passport landen gelijk.

Ter vergelijking: 35 MB staat gelijk aan het versturen van 350 e-mails, het bezoeken van zeventig internetpagina’s of het uploaden van dertig foto’s op een sociale netwerksite. Natuurlijk moet je oppassen met het bekijken van video's en het gebruik van streaming media (Radio luisteren bijvoorbeeld) diensten. Die gebruiken veel meer data en dan zou je alsnog verrast kunnen worden door een hoge rekening achteraf. Wat in dat kader ook even handig is om te weten, is het feit dat wanneer je de dag- of maandbundels voor mobiele data in het buiteland activeert gelijktijdig ook de daglimiet (max €59,50) uitgezet wordt door het netwerk van Vodafone. Zeker wanneer je een dagbundel neemt is het handig om die daarna weer te activeren. Dit doe je door 'datalimiet aan' te SMS'en naar 5000.

Meer informatie over de voorwaarden kun je hier nalezen (en dan kiezen voor 'Internet op Reis Europa'). Daar staan overigens nog niet alle 42 landen vermeld, maar dat komt omdat deze uitbreiding pas op 1 juni in gaat. Hier vind je een overzicht van de 42 Passport landen.

Tot slot verlaagt Vodafone per 1 juni ook de belkosten in het buitenland. Bellen met Vodafone Passport wordt dan tot 37 procent voordeliger voor Vodafone-abonnees in alle Passport-landen: naast het starttarief van 79 cent bedragen de gesprekskosten EUR 0,19 per minuut. Bij het ontvangen van gesprekken wordt alleen het starttarief berekend. Natuurlijk moet je voor je zelf wel bepalen of dat echt voordeliger is. Bij veel korte gesprekken (tot 2 minuten) is het standaard buitenland tarief vaak voordeliger omdat je dan geen startbedrag van 79 cent moet betalen. Daarnaast verlaagt Vodafone per 1 juli 2011 de standaard EU-tarieven voor bellen en gebeld worden in alle EU-landen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.