Nieuws
28 juli 2012 - Ron Smeets

Vodafone gaat netwerk versneld 'innoveren'

Vodafone gaat, zo laat de proivider in onderstaand persbericht weten, de 'innovatie' van haar mobiele (data) netwerk versneld uitvoeren. De belangrijkste redenen hiervoor hebben te maken met het vergroten van de stabiliteit, capaciteit en de komst van nieuwe technologiën en diensten (4G).

In april heeft Vodafone, na de grote storing in Rotterdam, flink in de buidel moeten tasten om de problemen die toen onstonden op te kunnen lossen. De provider is nu tot de conclusie gekomen dat een versnelde innovatie van haar totale netwerk goedkoper is dan de oorspronkelijke planning.

Klinkt leuk maar hoe snel is 'versneld'? In het persbericht heeft Vodafone de volgende 'planning' gepubliceerd van de werkzaamheden die tussen nu en 'circa 2015' uitgevoerd gaan worden:

Fase 1 – heden tot en met september 2012: basis leggen
De eerste fase betreft het borgen van de basisvoorzieningen waardoor de totale innovatie van het netwerk mogelijk is. Hiervoor moet Vodafone een aantal technische wijzigingen doorvoeren. Deze wijzigingen betreffen vooral de tijdelijke aanpassingen die zijn gedaan om na de brand het netwerk zo snel mogelijk weer stabiel te krijgen, die nu overgezet worden op de permanente infrastructuur om de innovatie mogelijk te maken.

Fase 2 – heden tot circa 2014: netwerkcapaciteit en dekking vergroten
De tweede fase betreft het vernieuwen van bijna 4.500 antennelocaties. Hierbij vervangt Vodafone antennes, basisstations en bekabeling door modernere en krachtigere apparatuur. Ook wordt zogenaamde ‘single RAN’-hardware geïnstalleerd, wat de uitrol van nieuwe generaties netwerken, zoals 4G, sneller en eenvoudiger mogelijk maakt. Daarnaast biedt deze apparatuur meer capaciteit en dekking en is deze energiezuiniger. Op dit moment heeft Vodafone al enkele honderden antenne-opstelpunten vernieuwd. Vodafone richt zich in eerste instantie op de stedelijke gebieden.

Fase 3 – heden tot circa 2015: verbeterde back-up door reduceren netwerkcentrales
De derde fase betreft het reduceren van het aantal netwerkcentrales, waardoor het beveiligen van de locaties eenvoudiger wordt. Bovendien is het met minder centrales gemakkelijker  deze zo in te richten dat ze volledig als elkaars back-up kunnen fungeren. Vodafone heeft op dit moment twaalf grote netwerkcentrales (inclusief de verwoeste centrale in Rotterdam), die uiteindelijk teruggebracht worden naar slechts enkele, zwaar beveiligde datacentra. Deze nieuwe datacentra hebben een veel hogere capaciteit dan de huidige centrales en worden zowel technisch als geografisch redundant uitgevoerd. 

Fase 4 – heden tot circa 2015: transformatie naar volledig IP-netwerk
De vierde en laatste fase betreft de transformatie naar een netwerk dat alle diensten (vaste en mobiele telefonie, data, audio en video) op dezelfde manier en via dezelfde infrastructuur afhandelt. Dit type netwerk wordt ook wel een ‘all IP’-netwerk genoemd en werkt op een vergelijkbare manier als het internet, op basis van het Internet Protocol (IP). Hierdoor ervaren klanten minder kwaliteit- en snelheidsverlies. Tevens kunnen klanten via verschillende apparaten (pc, mobiel of tablet) gemakkelijker toegang krijgen tot informatie in de cloud, zoals multimediadiensten of contactenlijsten. Een volledig op IP gebaseerd netwerk heeft daarnaast als voordeel dat de verkeersstromen veel makkelijker te beheren zijn. Ook wordt het makkelijker femtocellen of Wi-Fi-hotspots te integreren om lokaal de capaciteit van het mobiele netwerk uit te breiden. Vodafone maakt nu voor een deel van het netwerk al gebruik van IP.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.