Nieuws
04 juni 2012 - Ron Smeets

Vodafone gaat indicatieve internetsnelheden communiceren

Al jaren wordt in de communicatie van de mobiele internetsnelheden die providers met hun netwerken aanbieden uitgegaan van de maximale snelheid (7.2, 14.4 of 28.8 Mbps download bijvoorbeeld). Die worden echter zelden ook daadwerkelijk gehaald.

Daarom start Vodafone nu, met name op verzoek van (klagende) klanten met het bekendmaken van indicatieve internetsnelheden. Dit zijn snelheden die klanten in de meest gangbare situaties kunnen verwachten, aldus Vodafone.

Ter ondersteuning gaat de provider op haar website ook de dekkingskaart aanpassen. Daarbij worden binnenkort de zogenaamde indicatieve internetsnelheden, per regio dus, vermeld. Ook komt er een speciale app die laat zien waar klanten welke dekking en snelheid kunnen verwachten. Een handige toevoeging als je het mij vraagt.

Uit het persbericht:
Dat is de uitkomst van een dialoog met klanten en andere belanghebbenden die Vodafone in april opstartte met het blog ‘Duidelijk over snelheid’ van Bart Hofker, Directeur Consumentenmarkt bij Vodafone Nederland. In de afgelopen weken hebben vele tientallen klanten concrete suggesties gedaan via Facebook en het blog om de communicatie over snelheid te verbeteren. De twee beste suggesties zijn beloond met de nieuwe iPad inclusief abonnement.

Vodafone startte de discussie omdat het erg lastig is klanten zodanig over internetsnelheden te informeren dat dit de juiste verwachtingen wekt. De mobiele internetsnelheid die klanten ervaren, is afhankelijk van een aantal variabelen dat zich lastig laat voorspellen. Door de communicatie te verbeteren, wil Vodafone beter aansluiten bij de beleving van klanten. Communicatie van internetsnelheden is een actueel thema. Afgelopen week maakte de Consumentenbond een test van internetsnelheden bekend en sprak Eurocommissaris Kroes zich uit over het belang van heldere, ‘real life’ internetsnelheden.

Vodafone past in de loop van juni 2012 de commerciële communicatie via reguliere en online media aan. Aan het uitbreiden van de dekkingskaarten met indicatieve snelheden en de mobiele app wordt nu gewerkt.

Hieronder de 'oude' (huidige) weergave van de dekkingskaart.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.