Nieuws
28 november 2014 - Ron Smeets

Vodafone Firestarters kiest eindelijk voor praktische oplossingen Geen wollige, zweverige, concepten meer

Donderdag avond trapte Vodafone het vierde seizoen van Firestarters af in Amsterdam. De rode provider biedt via Firestarters innovatieve bedrijven die mobiele technologie gebruiken voor bijzondere oplossingen een platform, geld en kantoorruimte om zichzelf, en de producten, verder te ontwikkelen. De afgelopen jaren werd Firestarters toch vooral gekenmerkt door wollige, zweverige en soms ietwat pretentieuze en weinig tastbare projecten. Dit jaar is duidelijk een andere richting gekozen, zo bleek tijdens de presentatie.

De komende maanden worden weer vijf korte documentaires op Discovery uitgezonden waarin de persoonlijke verhalen van mensen die beter leven of presteren dankzij diverse mobiele oplossingen aan de orde komen. De eerste documentaire, 'Old MacDonald had a Drone', gaat over een Aardappelboer die een drone met camera en andere technologie gebruikt om de status van zijn land in kaart te brengen en met behulp daarvan het bemesting plan aanpast. Met als direct resultaat dat hij meer aardappels kan oogsten omdat minder planten door verkeerde bemesting afsterven. Zoals gezegd; een zeer praktische oplossing waarbij nieuwe en mobiele technologie een grote rol spelen. En ja, het onderwerp 'Drone' is super actueel sinds het filmpje van de Utrechtse Domtoren opdook, met alle commotie daaromheen. De editor van dat filmpje was overigens ook bij het Firestarters event en hij gaf aan dat het met de boete en andere (straf)maatregelen wel niet zo'n vaart zal lopen. Ze zitten binnenkort met de luchtvaartpolitie om tafel om de zaak te bespreken.

Bijzonder indrukwekkend was het verhaal van Tjarda. Zij is zeer slechtziend, dus niet blind. Ze ziet 5 procent, maar dat is volgens haar een relatief getal. Het komt erop neer dat ze geen details kan zien en haar centrumzicht weg is. Ze kan wel grote dingen onderscheiden en werkt met contrasten.

Tjarda heeft hobby's waar je niet meteen aan zou denken voor een persoon die nagenoeg blind is; paardrijden!!, uitgaan, hardlopen. Maar haar grootste droom is dat ze ooit zelf kan autorijden en dat zij mensen kan herkennen. Dat eerste lijkt met de komst van de zelf-rijdende auto niet eens meer zover weg. En ook het herkennen van personen is met de huidige technologie al mogelijk, maar Tjarda heeft het over vrienden of familie die ze op straat tegenkomt. Nu spreken die haar altijd als eerste aan en ze zou dolgraag met haar smartphone, gekoppeld aan een camera die continu haar directe omgeving scant naar vrienden of familie en haar dan via een app influistert dat, bijvoorbeeld, links van haar, op 5 meter, Kees staat zodat zij eens als eerste een bekende kan aanspreken. Voor zienden de normaalste zaak van de wereld waar je eigenlijk niet bij stil staat.

Op dit moment gebruikt Tjarda jaar iPhone en iPad in combinatie met apps die haar leven al voor een groot deel, in positieve zin, veranderd hebben. Door de veelal spraak gestuurde apps kan ze facebook'en en twitteren, maar ook makkelijker navigeren tijdens het wandelen, boodschappenlijstjes maken en nog veel, veel meer waar een blinde of slechtziende zonder deze apps en toestellen niet eens aan zou durven denken. Tjarda gebruikt letterlijk talloze apps, waaronder eentje om te checken of de trein op het spoor waar ze staat wel de juiste is. Een andere app (Blindsquare), vertelt haar welke restaurantjes en andere faciliteiten in de buurt liggen en hoe je daar komt. Haar zelfstandigheid is door de iphone met 100 procent vooruit gegaan.

Tjarda is ook sociaal enorm gegroeid door de smartphone. “Ik kan nu alle social media onder mijn vinger bedienen”. Nu kan ook zij gewoon af en toe tijdens ene gesprek iets opzoeken op social media of lekker anti-sociaal doen. Tjarda doet alles met spraak, ze kan wel braille lezen maar doet daar eigenlijk niks meer mee. Ze denkt dat haptic feedback nieuwe mogelijkheden brengt. Ze is er erg in geïnteresseerd en op de hoogte.

De eerste Firestarters documentaire op Discovery start vandaag (28 november). en gaat over de 'Drone Boer'. Tjarda's docu over haptische technologie wordt in februari, de hele maand en enkele keren per dag, uitgezonden. Naast deze twee volgen nog drie Firestarter documentaires; 'Education of the Future' (januari), 'Smart Living' (maart) en 'Serious Gaming' (april).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.
Ook interessant