Nieuws
05 juni 2015 - Ron Smeets

Vodafone en Ziggo (Liberty Global) onderhandelen over samenwerking Over een eventuele fusie willen de twee nog niets zeggen, maar er wordt gepraat

Vanochtend werd bekend dat Vodafone en de eigenaar van Ziggo, Liberty Global, gesprekken voeren om tot een mogelijke samenwerking te komen. Van een fusie willen de twee bedrijven nog niet spreken, maar de gesprekken zouden gaan over het aanvullen van elkaars diensten in de landen waar beiden actief zijn.

Ziggo is natuurlijk vooral bekend vanwege haar activiteiten op het gebied van internet, televisie en vaste telefonie. Vodafone is in Europa, maar ook wereldwijd, een van de grootste telecom providers. Feit is wel dat de rode provider in veel landen ook al TV, internet en vast bellen aanbiedt. In Nederland is dat Vodafone Thuis. Dat werd in 2011 voor het eerst gepresenteerd met een Formule 1 bolide in het Limburgse Roggel. In Duitsland heet die dienst overigens Vodafone TV en Kabel- of DSL Zuhause.

Enkele weken geleden liet de topman van Ziggo's moederbedrijf Liberty Global, John Malone, zich al ontvallen dat zij op zoek zijn naar een Telecom partner om de dienstverlening in diverse Europese landen, waaronder ook Nederland en Duitsland, uit te breiden naar het mobiele netwerk. Ziggo Mobiel bestaat in Nederland natuurlijk al, maar het bedrijf heeft (nog) geen eigen netwerk en opereert als virtuele aanbieder (MVNO) op het netwerk van... juist... Vodafone.

Een eventuele samenwerking tussen beide bedrijven zou uiteraard betekenen dat ze de Europese markt, in de landen waar beiden dan actief zijn, samen gaan bestoken met diensten en aanbiedingen. Her en der wordt ook gespeculeerd over mobiele (data)abonnementen die in alle landen gebruikt kunnen worden, zonder extra roaming kosten dus, maar daar heeft Vodafone mijns inziens Ziggo natuurlijk niet voor nodig. De rode provider is al in vrijwel heel de EU actief en heeft dergelijke abonnementen ook al.

Mochten Liberty Global en Vodafone besluiten tot een fusie van de provider en Ziggo dan ontstaat in Nederland in ieder geval een nieuwe organisatie met een monopolistisch karakter. De vraag is natuurlijk hoe de diverse mededingsautoriteiten daar over denken. Voglens de twee is dat echter dus nog niet aan de orde. We zullen het zien.

Bron (FT, abonnement), Bron (Kaart)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.