Nieuws
17 juli 2012 - Ron Smeets

Vodafone en KPN gaan netwerken nog niet delen, masten wel

Vodafone en KPN maakten afgelopen vrijdag bekend dat de twee providers vanaf september een pilot zullen starten om in de toekomst meer mobiele opstelpunten, dat zijn de lokaties en voorzieningen die nodig zijn om netwerk zend- en ontvangstapparatuur te plaatsen, te delen.

Dat klinkt hoopgevend voor storingen, maar helaas is dat nou niet hetgeen dat de twee providers NIET van plan zijn met elkaar te gaan delen. In het persbericht staat namelijk letterlijk: "Er zal geen actieve netwerkapparatuur, zoals antennes, worden gedeeld. Ook blijven de afzonderlijke netwerken en het telefoon, sms- en internetverkeer van KPN en Vodafone technisch gescheiden." Wat dan wel?

Welnu, het betreft louter de lokaties en de daaraan gerelateerde faciliteiten waar mobiele zendmasten staan. Op plekken waar een van de providers een zendmast heeft staan waar nog capaciteit (plek) en faciliteiten (airco, stroomvoorziening en transmissie) over is zullen KPN en Vodafone elkaar gaan helpen. Volgens de providers moet dit leiden tot een betere netwerkdekking en efficiënter gebruik van de zendmast lokaties.

Zoals gezegd, dit klinkt als een leuk initiatief. Zeker als je bedenkt dat het vinden van nieuwe zendmast lokaties, en het verkrijgen van de vergunningen daarvoor, in ons kleine landje steeds moelijker wordt. Toch zou ik liever zien dat KPN, Vodafone en ook T-Mobile, eens serieus gaan kijken naar het delen van elkaars netwerken (nationaal roaming) in geval van storingen. Dat is namelijk een onderwerp dat tijdens de grote storingen waarmee alle providers zo af en toe mee te kampen hebben al vaker aan de orde gekomen is.

Het volledige persbericht:
KPN en Vodafone Nederland starten vanaf september 2012 een gezamenlijke pilot om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om in de toekomst meer mobiele opstelpunten en daaraan gerelateerde faciliteiten te delen. De pilot betekent een uitbreiding van reeds bestaande afspraken over het delen van mobiele opstelpunten, die aanbieders verplicht antennes van andere aanbieders in hun masten te plaatsen als daarvoor ruimte is. Dit zou op termijn kunnen leiden tot meer efficiëntie bij gebruik van mobiele opstelpunten waardoor betere dekking, lagere netwerkkosten voor operators en milieuvoordelen gerealiseerd kunnen worden. Het uitgangspunt van de pilot is dat het kwaliteitsniveau voor klanten gelijk blijft of wordt verbeterd. De samenwerking past binnen een ontwikkeling in Europa – en wereldwijd – waarbij operators in toenemende mate samenwerken op het gebied van mobiele netwerkinfrastructuur.

Tijdens de pilot van KPN en Vodafone zullen er in een beperkt gebied bepaalde onderdelen van mobiele opstelpunten worden gedeeld, zoals de ruimte van de opstelpunten en ondersteunende faciliteiten waaronder airconditioning, stroomvoorziening en transmissie. De pilot betreft naast opstelpunten in masten, waar mobiele operators al gezamenlijk gebruik van maken,  vooral opstelpunten op bijvoorbeeld daken van gebouwen die nog niet gedeeld worden. Er zal geen actieve netwerkapparatuur, zoals antennes, worden gedeeld. Ook blijven de afzonderlijke netwerken en het telefoon, sms- en internetverkeer van KPN en Vodafone technisch gescheiden.

De pilot duurt enkele maanden. Aan het einde van het jaar evalueren KPN en Vodafone de resultaten van de pilot en wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om de samenwerking te continueren. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en het Agentschap Telecom (AT) hebben vooraf inzicht gekregen in de opzet van deze pilot. Een eventuele voortzetting van samenwerking, in welke vorm dan ook, zal worden voorgelegd aan de bevoegde instanties. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.