Nieuws
21 maart 2011 - Ron Smeets

Vodafone breidt capaciteit van 3G én 2G+ (EDGE) netwerk uit

Vodafone kondigde enkele maanden geleden al aan dat de provider de snelheid (en daarmee dus ook de dat capaciteit) van haar 3G netwerken ging verhogen naar 28.8 Mbps. Per 1 April (geen grap) zal 95% van de 3G masten in de vier grote steden van de Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) hier klaar voor zijn.

Wat echter ook opvalt is dat de provider nu aangeeft dat men ook de capaciteit van de 'oude' 2G (GPRS) netwerken gaat opschroeven naar het niveau van EDGE (2.5 / 2.75G). Uit gebruikscijfers blijkt namelijk dat het datagebruik van klanten op die netwerken het afgelopen jaar met een factor vier gegroeid is terwijl de groei op 3G netwerken 'slechts' een factor drie bedroeg.

Het besluit van Vodafone om extra te investeren in een 'oude' netwerktechnologie als EDGE mag op z'n minst bijzonder genoemd worden. De provider zegt daarover het volgende:

Uit netwerkgegevens van Vodafone blijkt dat het 2G-netwerk niet alleen gebruikt wordt voor bellen. Hoewel het 3G-netwerk voor een snellere internetervaring zorgt, gebruikt een groot deel van diensten waarvoor geen snelle dataverbinding nodig is, nog steeds het langzamere 2G-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan Machine-to-Machine technologie waarbij draadloos informatie uitgewisseld wordt met machines. Een groot aantal klanten maakt inmiddels gebruik van deze technologie voor onder andere slimme energie- en watermeters, realtime inzicht in voorraden, tracking en tracing van vrachten en mobiele pinbetalingen.

Deze diensten hebben in een jaar tijd geleid tot een groei van het 2G dataverkeer van 400 procent. Om deze redenen vindt Vodafone het noodzakelijk om niet alleen in het 3G-netwerk te investeren, wat het meest geschikt is voor mobiel internet, maar ook in het 2G-netwerk dat primair bedoeld is voor belverkeer.


Door als enige provider op verschillende locaties in Nederland het 2G netwerk te upgraden naar het EDGE-netwerk (2.75G) zorgen we ervoor dat we voldoende capaciteit op het 2G-netwerk behouden.

Over de upgrade status van het 3G netwerk zegt de provider:
In de zomer van 2010 begon Vodafone met de uitrol van het snelste datanetwerk van Nederland door de capaciteit van het netwerk uit te breiden en de snelheid van het 3G-netwerk te verhogen naar maximaal 28.8 Mbps, 2 keer sneller dan de hoogst beschikbare snelheid op dat moment. De vooruitzichten zijn dat per 01 april 2011 de vier grote steden van de Randstad voor meer dan 95% gedekt zijn met een maximaal theoretisch haalbare snelheid van 28.8Mbps. Hierdoor kunnen klanten mobiel internetten met een snelheid die vergelijkbaar is met het gebruik van een vaste verbinding thuis. Ook buiten de Randstad upgrade Vodafone het netwerk. In o.a. Maastricht, Groningen, Tilburg, Eindhoven, Almere en Haarlem worden snelheden en capaciteit geleidelijk aan verhoogd.

Hier vind je overigens de meest actuele dekkingskaart van de 3G netwerksnelheden van Vodafone.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.