Nieuws
10 december 2012 - Ron Smeets

Vliegtuigstand crash bij de Nokia Lumia 920

Normaal is dit niet iets om direct een artikel over te maken, maar ik vond het te vreemd om niet even te delen. De afgelopen week gebeurde het al twee keer dat mijn Lumia 920 moeite had met het, voornamelijk, het uitschakelen van de vliegtuigstand. Een keertje opnieuw aan- en uitzetten was een werkbare oplossing.

Vanavond was dat echter ineens helemaal 'mis'. Nadat ik het toestel rond 19u00 in vliegtuigstand gezet had en die een kwartiertje later weer uit wilde zetten bleef de Lumia 920 hangen en sindsdien reageert hij nergens meer op. Dat wil zeggen, optisch kon ik de vliegtuigstand nog wel aan of uit zetten, maar bij blijft hangen tijdens dat proces. Geen enkele toets (en toetsencombinatie) werkte meer. Zeg maar; een vliegtuigstand crash.

Een soft reset (aan/uit toets en volume 'omlaag' ca 10 seconden ingedrukt houden) hielp de eerste twee uur ook, evenals het uitwerpen van de simkaart. Uiteindelijk heb ik onderstaande video even gemaakt waarin je kunt zien dat het toestel echt nergens meer op reageerde.

En ja hoor, om 21u40 (tien minuten voordat ik dit artikel scheef, begon mijn Lumia 920 weer een teken van leven te geven. Een paar piepjes trokken mijn aandacht. Daarna nog even enkele toetsen geprobeerd (home, back en de camera) maar zonder resultaat. Een soft reset werkte toen echter wel. Nu is het toestel dus weer online, maar dat heeft wel ruim twee en een half uur geduurd. In die tijd werkte dus letterlijk niets. Met een beetje pech had ik dus moeten wachten totdat de accu leeg was ;-)

Enfin, bekijk onderstaande video maar eens en ik hoor graag wanneer er Lumia 920 gebruikers zijn (ik snap dat dit er nog niet veel zijn in Nederland en België) die dit probleem ook gehad hebben Online kan ik er nog maar weinig over terugvinden dus ik ga vooralsnog even uit van een incident.

Wel nog het vermelden waar is het feit dat het toestel na de soft reset verzuimde de datum en tijd bij tewerken (stond toch op 'automatisch' ingesteld). Dat moest ik dus alsnog even handmatig doen. Direct daarna stonden er ook 14 app updates klaar, zo werd gemeld. Ook erg toevallig aangezien ik mijn Lumia 920 al enkele keren op updates heb laten zoeken de afgelopen 10 dagen. Dat dan nu ineens binnen 3 uur (de tijd dat het toestel dus offline was vanwege de vliegtuigmodus) 14 updates uitgerold zouden zijn lijkt mij onwaarschijnlijk. Kortom, een vreemde avond met de Lumia 920 ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.