Entertainment
12 september 2007 - Ron Smeets

Vliegtuig besturen met een GSM

Hoewel het nog steeds verboden is om je GSM aan boord van een vliegtuig te gebruiken of zelfs maar aan te zetten heeft een team van Indiase onderzoekers gemeend toch te moeten proberen om een vliegtuig met behulp van een mobiele telefoon te moeten besturen.

Natuurlijk gaat het hier om een modelvliegtuig dat dusdanig geprepareerd was dat de standaard afstandsbediening vervangen kon worden door een GSM.

Hiervoor heeft men een programmeerbare chip in het toestel ingebouwd en daarmee is het in ieder geval al gelukt om het vliegtuigje met succes te laten opstijgen, en weer landen.

Op dit moment werken de knappe koppen aan het verbeteren van de besturing zodat ze ook de snelheid, hoogte en richting onder controle kunnen krijgen. Dat al nog wel even duren denk ik, want de mannen zijn al ettelijke maanden bezig geweest om te komen waar ze nu zijn. . .Gerelateerde links:
Artoo op afstandsbediening
Sony Ericsson patent voor 'afstandsbediening GSM'
TV sms-ers blootgelegd: de mobiele telefoon als afstandsbediening
GSM als remote voor je Media Center
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.