Entertainment
12 september 2005 - Ron Smeets

Vliegende GSM's ?!

Nee, geen bericht over het WK GSM-werpen of bellen in vliegtuigen maar iets heel anders.

Ornithologen hebben het plan opgevat om vogels uit te rusten met hele kleine GSM's om zo de trajecten die de beestjes tijdens de grote vogeltrek afleggen nauwkeuriger in kaart te kunnen brengen .

Tot nu toe moesten de vogelkenners het nog hebben van spotters en het 'ringen' van vogels, maar deze methodes waren niet echt nauwkeurig.

Straks zenden de vliegende beestjes dus continu hun lokatiegegevens naar zendmasten die ze op hun route naar warmere oorden (en weer terug na de winter) tegenkomen.

Natuurlijk zijn de GSM's geen echte toestellen (duhh) en wegen ze nog geen 3 gram, dus de vogels zullen er weinig van merken (tenzij ze ook kolibri's gaan 'mobiliseren').

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.