Nieuws
16 juli 2008 - Ron Smeets

Viviane Reding: 'SMS-en vanuit het buitenland voor 4 ct'

Enkele maanden geleden dreigde EU commissaris en plaaggeest van de mobiele providers Viviane Reding al met Europees ingrijpen in de soms belachelijke tarieven die gehanteerd worden voor het versturen van een SMSje vanuit het buitenland.

Kort daarna verlaagde Vodafone haar SMS roaming tarieven en deed KPN iets aan de belachelijk hoge Data roaming kosten, maar dat is natuurlijk nog lang niet genoeg.

Deze week heeft Reding die dreigementen nog eens bekrachtigd door te zeggen dat ze na de zomer Europese regels wil opstellen waarmee de SMS roaming tarieven, net als de beltarieven, aan maximum bedragen gebonden worden.

Momenteel kosten de 2.5 miljard SMSjes die jaarlijks door EU-inwoners vanuit het buitenland verstuurd worden gemiddeld 29 cent per bericht. Dat bedrag zou volgens de European Regulators Group (ERG) ergens tussen de 11 en 15 cent moeten liggen. Reding wil aanvankelijk een maximaal tarief van 12 cent voorstellen maar uiteindelijk zou een SMSje vanuit het buitenland niet meer mogen kosten dan zo'n 4 cent, aldus de EU commissaris.Gerelateerde links:
KPN verlaagt data roaming tarief
EU wil de roaming tarieven nog verder verlagen
Vodafone verlaagt SMS roaming tarief: nog steeds duur!
EU dreigt met publicatie woekertarieven
EU wetgeving halveert roaming tarieven
Roaming tarieven in 2007 fors omlaag
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.