Nieuws
16 januari 2006 - Ron Smeets

Virtuele aandelenzwendel per GSM

Tijdens de economische hoogtij jaren van eind vorige eeuw waren zogenaamde 'boiler rooms' schering en inslag.

Hier werden vaak tientallen malafide 'aandelenhandelaren' samengebracht die middels keiharde telefonische verkooptechnieken investeerders oplichtten door ze over te halen aandelen te kopen van onbekende, en soms zelfs niet bestaande, bedrijven. In 2000 werd hierover zelfs nog een film gemaakt waarin het fenomeen van de zogenaamde Boiler Rooms werd uitgediept.

Inmiddels heeft de Amerikaanse justitie bewijzen in handen dat het economisch herstel van de afgelopen maanden de Boiler Rooms aan een virtuele come-back bezig zijn.

Dankzij de komst van de mobiele telefoon worden de oplichters nu niet meer fysiek bij elkaar geplaatst, maar kunnen ze hun praktijken vanaf elke lokatie uitvoeren wat de pakkans flink doet slinken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.