Nieuws
10 juni 2016 - Ron Smeets

Vijfde Bluetooth generatie op komst Vier keer sneller en twee keer meer bereik

Bluetooth is nog altijd een van de grootste Nederlandse mobiele uitvindingen ooit. OK, Jaap Haartsen was ten tijde van zijn uitvinding in dienst van het Zweedse Ericsson in Emmen maar hij was, en is, een rasechte Nederlander.

Enfin, volgende week, zo maakte de Bluetooth SIG vandaag bekend, wordt de volgende, vijfde, generatie van het connectie- en transfer protocol gelanceerd. Het zal niemand echt verbazen dat de grootste veranderingen, en verbeteringen, zich weer uiten in de maximale doorvoersnelheid, het bereik en energieverbruik. Zo zou Bluetooth 5 dus vier keer sneller zijn en het maximale bereik van verbindingen verdubbeld worden.

Helemaal nieuw is de toevoeging van zogenaamde contactloze hulpfuncties voor locatie- en navigatie diensten. Meer details worden op dit moment daarover nog niet gegeven. Dat gebeurt tijdens de officiële onthulling van Bluetooth 5 tijdens de 'Discover Blue' conferentie die 16 juni in Londen gehouden wordt.

Wanneer de eerste smartphones en andere gadgets op de markt verschijnen die geschikt zijn voor Bluetooth 5 is nog niet bekend, maar dat zal zeker nog wel even duren.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.