Nieuws
04 december 2015 - Ron Smeets

Vijf wearables en een verboden gadget in Beste Product Top 10 Maar de Samsung Galaxy S6 Edge is de nummer 1

Aan het eind van elk jaar worden weer diverse awards uitgereikt. Zelf maak ik onderdeel uit van de Telecom Awards die begin november uitgereikt werden aan de beste smartphones van 2015. De vergelijkingssite Beste Product stelt al enkele jaren een lijstje samen met de tien beste gadgets. Dit jaar kwam de Galaxy S6 Edge als algemeen winnaar uit de bus en ik kan niet zeggen dat ik dat geheel onterecht vindt. Ondanks het feit dat hij de Koreaanse fabrikant qua verkoopsucces nog niet helemaal terug aan de top gebracht heeft is het wel degelijk een van de beste smartphones van het jaar.

Opvallender is echter dat de vakjury van het Beste Product maar liefst vijf wearables in de Top 10 van 2015 gestemd heeft. De Gear VR van Samsung staat op plek twee en de Apple Watch wordt met zijn zesde plek de beste smartwatch van dit jaar. Verder staan ook de Microsoft Hololens (7), Pebble Time (9) en Samsung Gear S2 (10) in de lijst. Nu nog hopen dat al deze professionele veren uiteindelijk ook tot commerciële successen gaan leiden want de wearable markt is op dit moment vooral nog een prooi voor Fitbit en de Apple Watch het enige slimme horloge dat in substantiële aantallen over de toonbanken vliegt.

Bijzonder in dat kader is de discussie die schijnbaar gewoed heeft tussen de vakjury van het Beste Product. De Apple Watch werd ondanks zijn zesde plek ook vaak genoemd als de misser van 2015. Maar ja, zo gaat dat vaak met Apple producten; als je er niet van houdt dan vind je ze ook meteen helemaal niets ;)

In de Beste Product Top 10 staat nog een gadget dat, met name door het nieuws van de afgelopen dagen, opvalt. De achtste plek is namelijk voor de Oxboard. Ja, dat is dat elektrische 'skateboard' waarmee je in Nederland niet (meer) de weg op mag.

De 'prijs' voor het slechtste merk ging dit jaar naar HTC. Ik moet zeggen dat ik daardoor niet echt verrast ben. Waar enkele jaren geleden LG de plank volledig mis sloeg lijkt die rol nu met verve overgenomen te zijn door de Taiwanezen. Toestellen die uit de winkels gehaald werden, investeerders die hun geld terugkregen, massaontslagen en als klap op de vuurpijl een nieuwe smartphone die, ondanks dat die best redelijk goed is (op de camera na, maar dat zal niemand meer verbazen) weggehoond werd als namaak iPhone.

Tot slot wordt ook Microsoft nog geroemd als beste merk van 2015. De lancering van Windows 10 en de product presentaties van de nieuwe Lumia's, Surface Pro en Book, en de Hololens van de Amerikaanse fabrikant sprankelen weer, zo oordeelt de jury.

De volledige Top 10:
1. Samsung Galaxy S6 (Edge)
2. Samsung Gear VR
3. Chromecast (Audio)
4. Apple iPhone 6s (Plus)
5. Sony A7 II-serie
6. Apple Watch
7. Microsoft Hololens
8. Oxboard
9. Pebble Time
10. Samsung Gear S2

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.