Geruchten
06 december 2017 - Ron Smeets

Vier Leica camera’s voor de Huawei P11? Geen dual maar een triple 40 megapixel camera aan de achterzijde

Huawei was de fabrikant die de dual camera, bij de P9, introduceerde en populair maakte. Inmiddels heeft elke zichzelf respecterende smartphone fabrikant wel een of meerdere toestellen met twee camera’s aan de achterzijde. En dus, zo moeten ze bij Huawei en Leica gedacht hebben, wordt het tijd voor de volgende stap. Als we het bericht van notoire lekbron Evan Blass mogen geloven dan wordt de Huawei P11 de eerste smartphone met een triple camera op de achterzijde. De 40 megapixel sensor is helaas geen primeur. Dat was ooit weggelegd voor Nokia, toen ze nog niet van Microsoft of hmd Global waren. Jullie kennen vast de 808 PureView met zijn 41 megapixel camera nog wel, toch?

Vier Leica camera’s voor de P11 series
Blass is in het bezit gekomen van een afbeelding van een graficus die voor Huawei werkt. Dat lijkt een eerste versies van reclameposters te zijn. Daarop is te lezen (zie afbeeldingen hieronder) dat de Huawei PCE (waarschijnlijk de code- of projectnaam van de P11) series uitgerust worden met een 40 megapixel camera met drie lenzen en 5x hybrid zoom aan de achterzijde van het toestel. Voorop komt een selfie camera, ook van Leica, met 24 megapixel sensor. Dat klinkt als een bijzondere stap vooruit voor de multicamera smartphones. Op de twee andere posters die in de afbeelding te zien zijn wordt melding gemaakt van enkele algemene verbeteringen. Zou zouden de camera’s een ‘Pro night mode’ hebben waardoor de sensoren dubbel zoveel licht kunnen opvangen in donkere omgevingen en de foto’s die je dan maakt dus ook weer beter worden; meer details, scherper en helderder. Bovendien hoeft de sluiter van de camera minder lang open te staan waardoor je ook zonder statief in het donker goede scherpe foto’s kan maken. Verder wordt ook gesproken over ‘Pro AI camera assist’. Dat was bij de Mate 10 Pro ook al een onderwerp. De camera herkent dan zelf welk soort object je fotografeert en past daar de instellingen op aan. Die feature zal bij de P11 verder uitgebreid worden zodat de camera ook de beste positie (framing) van het te fotograferen object kan bepalen.

Nieuwe P-Series krijgt hoogstwaarschijnlijk ook een AI processor
Over eventuele andere specs wordt nog niets gemeld, maar de ‘AI camera assist’ feature lijkt te bewijzen dat de volgende P-Series dezelfde AI processor krijgen als de Mate 10 Pro. Dat lijkt een inkoppertje. Maar, zoals altijd moeten we dit soort geruchten met de nodige korrels zout nemen, maar het feit dat de afbeelding inmiddels offline gehaald is bij de bron, waarschijnlijk op last van Huawei, is een teken dat ze het in ieder geval belangrijk genoeg vonden om in actie te komen. De afbeelding boven dit artikel is overigens een eigen photoshop werkje ;) Al denk ik wel dat dit de meest voor de hand liggende setup voor een triple camera is, maar dit ter zijde.

Via (Twitter)