Nieuws
19 februari 2008 - Ron Smeets

Vier dagen Mobile World Congress (2)

Druk, dat was het zeker in Barcelona. Naar schatting 70.000 bezoekers maakten de afgelopen week hun opwachting op het MWC.

Vooral in de hal (8) waar alle grote en minder grote toestel fabrikanten hun ‘tenten’ opgeslagen hadden was het vaak dringen geblazen (foto’s hierboven en helemaal onderaan).

Hoewel Nokia zeker niet de fabrikant was met de meeste nieuwe aankondigingen (vier), was het traditioneel toch weer de drukst bezochte stand. Duizenden bezoekers, journalisten en fotografen verdrongen zich dagelijks op de Finse stand om een glimp op te vangen van de nieuwe paradepaardjes die Nokia naar Barcelona meegenomen had. De nieuwe N96, die later dit jaar (eind Q3 of begin Q4) ook in Nederland en België op de markt zal komen was dé publiekstrekker.

Over het gebrek aan (spraakmakend) nieuws van Motorola is al meer dan genoeg gezegd. De Koreaanse toestelmakers lieten daarentegen wel voldoende nieuwe producten zien. LG viel eigenlijk nog wat tegen met drie nieuwe modellen die gepresenteerd werden met de slogan ‘Smartly Touchable, More Useable’. Volgens mij net zo gebrekkig Engels als de persconferentie zelf, maar dit ter zijde.

Samsung had een stuk of acht nieuwe toestellen meegenomen naar Barcelona maar was daarmee niet de koploper. Die ‘titel’ viel, met zeventien nieuwe producten, ten deel aan Sagem dat van oorsprong toch vooral bekend staat als een producent van relatief goedkope toestellen die het vooral goed doen in de Franstalige (prepay) markt. Sagem wilde hier in Barcelona duidelijk maken dat men defenitief wil afstappen van dat imago door een aantal betaalbare design toestellen te presenteren waarbij de ‘So Ice’ nog wel het meest in het oog sprong. De tijd zal leren of Sagem in haar opzet zal slagen. Voor mij was het in ieder geval een van de welkome verassingen van het MWC.

Sony Ericsson presenteerde een achttal nieuwe toestellen en daarvan was de X1, het eerste toestel dat onder de nieuwe merknaam Xperia op de markt zal komen in 2009, verreweg de meest innovatieve verschijning. Bovendien wordt de X1 Sony Ericsson’s eerste Smarphone met het Windows Mobile besturingssysteem. Een gewaagde stap als je het mij vraagt. Helaas zullen we nog bijan een jaar moeten wachten voordat we het toestel in de winkels zullen kunnen bewonderen en de vraag is natuurlijk in hoeverre de software van het uiteindelijke consumenten model zal lijken op hetgeen hier in Barcelona gepresenteerd werd.

Al die nieuwe toestellen op de diverse stands zorgden ook dit jaar weer voor het terugkerende fenomeen van de velende poetsende dames. Helaas was dat echter vaak dweilen met de kraan open want elk vers gepoetst toestel werd meestal direct weer belaagd door tientallen (vettige) vingers. En daar was niet elke poetsende dame blij mee zoals je hier duidelijk kunt zien ;-)

Hieronder staan nog enkele foto’s die een goed beeld geven van de mensenmassa die zich dagelijks over het terrein van het MWC bewoog. . .Gerelateerde links:
Klaar voor het Mobile World Congress
MobileCowboys live vanaf het Mobile World Congress
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.