Nieuws
19 februari 2008 - Ron Smeets

Vier dagen Mobile World Congress (1)

Gelukkig wordt een dergelijk evenement maar één keer per jaar georganiseerd want slopend, dat is het Mobile World Congress zeker.

De vele persconferenties, honderden nieuwtjes en tientallen nieuwe toestellen die hier voor het eerst gepresenteerd worden zorgen er bovendien voor dat je nauwelijks de kans krijgt te genieten van al het andere dat hier in Barcelona en rondom de Fira Monjuïc, in de stralende zon (foto boven) te zien is.

De afgelopen week hebben jullie veel kunnen lezen over de talrijke nieuwe toestellen en andere mobiele nieuwtjes die we tijdens ons verblijf hier gespot hebben.

Reden genoeg om nu even wat bijzondere gebeurtenissen en randverschijnselen van het Mobile World Congress te belichten.

Ten eerste wil ik het even hebben over de lokatie, Barcelona. Nadat het Mobile World Congress (MWC), dat toen nog bekend stond als 3GSM, hier drie jaar geleden naar toe verhuisde vanuit Cannes was meteen duidelijk dat de Catalaanse hoofdstad zich veel beter leende voor een dergelijk evenement dan de mondaine Zuid-Franse kustplaats. Veel meer ruimte en betere accommodaties (lees: goedkoper) als het gaat om hotels en restaurants in de buurt. Niet onbelangrijk voor ons, als bloggende pers die, behalve de entree (perskaart) alles zelf moet bekostigen.

Het gerucht gaat nu echter dat de organisatie er over nadenkt om het evenement in de toekomst naar Madrid te verhuizen. Op zich ook geen verkeerde plek natuurlijk, maar ik hoop dat dit bij een gerucht zal blijven en dat het MWC ook de komende jaren in Barcelona zal blijven. Niet in de laatste plaats vanwege de prachtige kuststreek waar wij al drie jaar in een appartement op het strand van Castelldefels vertoeven (foto’s hierboven en -onder). Bovendien is het in Madrid rond deze tijd een stuk frisser dan in Barcelona waar we dagen meegemaakt hebben dat de temperatuur de 20 graden bereikte en gedurende de dag over het algemeen nooit onder de 15 graden lag.

Ook dit jaar was het weer wederom perfect en dat maakt het rennen en de drukte toch meteen een stuk aangenamer.

Het eerste evenement van het MWC is, en dat lijkt traditie te worden, de persconferentie van Sony Ericsson op de zondagavond voor aanvang van het congres. Een slimme zet van de Zweeds-Japanse toestel fabrikant omdat men op die manier de drukte van de vele persconferenties die gepland staan op de eerste dag ontwijkt en bovendien veel meer (redactionele) aandacht krijgt dan wanneer men moet concurreren met de nieuwste Nokia’s, Samsung’s en LG’s die op maandag aan het grote publiek getoond worden.

Opvallend, maar misschien niet geheel onverwacht, dit jaar was de matte vertoning van Motorola. Dat de Amerikaanse fabrikant in grote financiele en creatieve problemen verkeert is bekend, maar het MWC was natuurlijk hét podium om de beloofde ommekeer wereldkundig te maken. Helaas lijken de problemen bij Motorola na de presentatie van slechts twee ‘nieuwe’ toestellen waar al maanden over geschreven wordt, de ROKR E8 en de Moto Z10 (foto’s hieronder), alleen maar groter geworden te zijn. Geen vernieuwende modellen zoals de Texel, Skarven (Z12) of andere innovaties die de indruk zouden kunnen wekken dat Motorola het licht aan het eind van de tunnel zou kunnen gaan zien. Nee, Motorola’s grootste nieuws was een diamanten headset. . .

Jammer, want Motorola leek wel klaar voor de survival tocht die de komende periode afgelegd zal moeten worden zoals je op de foto hieronder kunt zien. Ik ben benieuwd of we Motorola volgend jaar ook nog kunnen bewonderen op het MWC als onafhankelijk toestel fabrikant of dat de Amerikanen tegen die tijd onderdeel zijn geworden van Sony Ericsson, Dell of een andere (Chinese) toestelfabrikant. . .Gerelateerde links:
MobileCowboys video interviews
Klaar voor het Mobile World Congress
MobileCowboys live vanaf het Mobile World Congress
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.