Toestellen
07 september 2009 - Dennis De Vries

Videoreview: Nokia E52

Nokia gooit er een hoop nieuwe toestellen uit. Nokia World van vorige week levert een aardig aantal interessante telefoons op. Maar wie naar de winkel rent treft daar nog even geen X6, X3 of N97 mini aan. Wel ligt daar sinds kort de Nokia E52. Simpel, niet zo spannend, maar oh-zo goed.

In mijn eerste post op deze site vertelde ik al over mijn zoektocht naar de perfecte telefoon. De conclusie van jullie luidde al snel: die bestaat niet. Toch lijkt Nokia er met de E52 aardig in de buurt te komen.

Even ter vergelijking: toen Nokia zijn vlaggenschip N97 bekend maakte, spraken ze van 'een nieuw tijdperk in persoonlijk internet' en 'de meest geavanceerde mobiele computer ter wereld, die de manier waarop mensen met elkaar in contact staan gaat veranderen'. Bij de E52 klopt de fabrikant zichzelf beduidend minder op de borst: “Het toestel past gemakkelijk in je zak”, pocht het persbericht. Nounou.

Nokia overdrijft overigens niet. Het toestel is niet groot en slechts een centimeter dik, dus je moet wel een heel strakke broek aanhebben wil hij er niet makkelijk in passen. Maar ook buiten je broekzak doet hij het goed. De E52 ziet er klassiek, mooi, bijna luxe uit zoals we gewend zijn van andere recente Eserie toestellen zoals de E71 en de E75.
Wat maakt de E52 dan zo goed? Als het op het gebied van smartphones aan komt, doet de E52 alles wat hij moet doen. De typische Eserie functies liggen aan de oppervlakte, zoals een uitgebreide agenda, Quickoffice en Nokia Mail. Daarnaast switched hij van modus, zoals de E75, waarna de prima multimediafuncties naar boven komen alsof je een Nserie toestel in handen hebt. De camera, een 3,2 megapixel Carl Zeiss apparaat, is niet de beste van Nokia maar ook niet de slechtste op de markt.

Het geheim is echter dat de E52 het allemaal snel doet. Het bescheiden toestel heeft met 600Mhz de snelste processor van alle Nokia toestellen. Maar hij werkt vooral heel lang. De stijlvolle stalen batterijcover houdt een accu op zijn plek die bijna net zo groot is als het toestel zelf. Het is exact dezelfde batterij als de 'meest geavanceerde mobiele computer' van Nokia, de N97, heeft. De E52 haalt, volgens Nokia, uit deze accu een standby-tijd van maarliefst 28 dagen! Of die claim terecht is heb ik niet exact kunnen meten. Wel heeft de E52 uren muziek afgespeeld, twee mailboxen non-stop open gehad, constant Bluetooth en wifi aan gehad en meer video’s opgenomen en webpagina’s bezocht dan een normale gebruiker ooit zal doen. Na twee een een halve dag misbruik was de accu nog steeds half vol. Zijn werktijden zijn indrukwekkend.

Nokia raakt met de E52 de roos. Het is geen toestel waarmee je indruk maakt op je vrienden, wel een toestel wat alle functies van een smartphone heel goed uitvoert. Voor wie het nieuwe tijdperk in persoonlijk internet nog even kan wachten en een qwerty-toetsenbord geen must is. En gebruikers van high-end toestellen zullen jaloers zijn als je enkele dagen op stap gaat en de oplader lekker thuis laat.

Lees de uitgebreide review van de Nokia E52 op BesteProduct.nl.

Over de auteur: Dennis De Vries