Reviews
21 december 2015 - Ron Smeets

Videoreview Nexus 5X: De beste LG Nexus maar maar nog geen top toestel De nieuwe LG Nexus heeft een prima camera en een super vingerafdruk scanner maar een matige accu

De LG Nexus 5X ligt inmiddels al enkele weken in de (online) winkels en ik heb het toestel de afgelopen weken ook gebruikt en grondig onder handen genomen. Mijn bevindingen, en het eindoordeel, kun je in onderstaande videoreview bekijken.

https://youtu.be/oT8lFoovQ5I

Tsja, de videoreview zegt natuurlijk al bijna alles over de LG Nexus 5X, maar ik zal enkele zaken nog iets nader toelichten. Het design van het toestel is natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur. Mensen in mijn omgeving die ik de Nexus 5X liet zien, en voelen, waren over het algemeen ook redelijk verdeeld. Sommigen vonden hem echt prachtig terwijl anderen hem er juist erg goedkoop vonden uitzien. Dat laatste is eigenlijk ook wat ik bedoel met 'een slap design'. Hij springt er niet uit.

Wat je in de video misschien mist is mijn menig over de User Interface en Android 6.0 Marshmallow. De Nexus toestellen worden altijd uitgerust met de pure (of 'stock') versie van Android. In het verleden miste je daardoor nog wel eens wat handige functies maar sinds Lollipop is de 'kale' Android versie zo compleet uitgevoerd dat je daar nauwelijks meer over hoeft na te denken. Het grote voordeel van stock Android is natuurlijk de soepele, vrijwel zonder haperingen, werking van de User Interface. Je hebt geen last van vertragende 'UI sausjes' zoals de meeste fabrikanten die toevoegen. Dat is bij de Nexus 5X niet anders.

Zoals ik in de video ook al opmerkte is de vingerafdruk scanner van de Nexus 5X razendsnel. Kwalitatief is hij heel goed te vergelijken met die van de nieuwere Huawei toestellen. Aangezien de Chinese fabrikant zelf dit jaar ook een Nexus toestel, de 6P, uitbracht zou het mij niets verbazen dat Google er voor gezorgd heeft dat de Huawei vingerafdruk technologie ook in de LG Nexus terecht gekomen is.

Dan nog even iets over de USB-C aansluiting. Omdat er nog niet zo heel erg veel smartphones en tablets uitgerust zijn met een dergelijke nieuwe connector kan het dus gebeuren dat je om een kabel verlegen komt te zitten. Bij mij gebeurde dat twee keer terwijl ik onderweg was en de accu leeg raakte. In mijn auto, en laptop tas, liggen diverse iPhone en microUSB kabels, maar de enige USB-C kabel lag telkens thuis. Dat is natuurlijk geen mega groot nadeel van de Nexus 5X zelf, maar wel iets om rekening mee te houden wanneer je het toestel zou aanschaffen. Neem een extra kabel erbij, of een verloopstekker van microUSB naar USB-C.

Hieronder staan eerst enkele foto's die ik met de camera van de Nexus 5X gemaakt heb, ook de 360 graden opname, en kiekjes van het toestel zelf.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.