Reviews
15 december 2015 - Ron Smeets

Videoreview: Motorola Moto X Play Een speelse smartphone met een mega accu

Motorola onthulde deze zomer al de nieuwe Moto X toestellen. Er zijn nu twee varianten, de X Play en de X Style. De Amerikaanse fabrikant timmert al weer een tijdje aardig aan de weg. De smartphones die ze de afgelopen twee jaar op de markt gezet hebben werden, en worden, over het algemeen geprezen vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding, het degelijke ontwerp en het gebruik van de pure (stock) versie van Android.

Ik heb de afgelopen weken de Play variant daarvan onder handen genomen. Dat is zeker niet de meest cpmpacte phablet die momenteel in de winkels ligt maar met ruim 11 millimeter en bijna 170 gram heb je duidelijk wel een degelijk toestel in je handen. Een belangrijk deel van het gewicht van de X Play is te 'danken' aan de 3630 mAh accu die Motorola in het toestel gestopt heeft. En zo heeft het toestel nog wel meer voordelen, maar uiteraard is niet alles rozengeur en maneschijn. Enfin, zonder al te veel te verklappen; in onderstaande video vertel ik precies wat ik van de Moto X Play vindt en of het toestel al dan niet een aanrader is. Onlangs won deze Motorola nog de Telecom Award voor het beste toestel in de mid-range categorie. Dat zegt ook al veel, natuurlijk.

In aanvulling op de videoreview nog dit. De Moto X Play is niet waterdicht zoals de Moto G dat wel is. De prestaties van de camera in donkere, en slecht belichte, omstandigheden zie je vooral terug in de ruis die ontstaat in foto's. Hieronder heb ik enkele foto's die ik met het toestel gekiekt heb nog even bij elkaar gezet.

Verder kan ik nog zeggen dat de Moto X Play in het dagelijks gebruik, vooral dankzij de 3630 mAh accu, erg goed presteert. In de video zie je dat ik de helderheid van het scherm op 100% ingesteld had staan. Zo gebruikte ik het toestel eigenlijk voortdurend en ik heb maar één keer niet het einde van de tweede dag gehaald op één acculading.

Ik wil ook nog even terugkomen op het verhaal van de speakers aan de voorzijde. In de video heb ik het eerst over twee speakers en dan weer over één. Kortom, een beetje verwarrend. Wel nu, de luidspreker aan de bovenzijde van het scherm is alleen bedoeld voor gebruik bij telefoongesprekken. De speaker onder het scherm wordt gebruikt voor het luisteren naar muziek, of de audio van video's en dergelijke.

De conclusie is, na het kijken van mijn videoreview, verder wel duidelijk, tpch? In een notendop: De Moto X Play is vooral een zeer goede mid-range smartphone. Prima specs, een uitmuntende accu, een heel goed scherm, degelijk en een redelijke camera. Voor het prijskaartje dat er aan hangt, nu zo rond de 350 euro voor het losse toestel, is dat best goed. Een prima optie voor iedereen die op zoek is naar een toestel in deze prijsklasse.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.