Reviews
18 mei 2015 - Ron Smeets

Videoreview Huawei P8; deze mag op de shortlist voor je volgende smartphone Prima prijs-kwaliteit verhouding maar voor het design hebben ze goed naar de concurrentie gekeken

Sinds enkele dagen ligt de Huawei P8 officieel in de Nederlandse winkels. Ik heb het toestel sinds de lancering in Londen al in gebruik. Hoog tijd om te kijken of de Chinese fabrikant weer een stap vooruit gezet heeft in de concurrentiestrijd met de gevestigde merken als Samsung, LG, Apple, Sony en HTC. In onderstaande, bijna zeven minuten durende, video bespreek ik de voor- en nadelen van de Huawei P8 specs. Vervolgens zal ik e.e.a nog wat verder toelichten. Onderaan dit artikel staan nog enkele foto's die ik met de P8 gemaakt heb.

Om na de video maar meteen met de deur in huis te vallen. De Huawei P8 heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding. Qua design is het vooral een mix tussen de Sony Xperia Z3 en de iPhone 5/6, aangevuld met een beetje eigen inbreng. Op dat punt bevestigt Huawei nog maar eens de 'Chinese' reputatie. Letwel, het is zeker niet zo dat de P8 als twee druppels water op een van zijn concurrenten lijkt, zoals dat bij de echte Chinese-namaak-frabrikanten wel het geval is. Nee, Huawel maakt (slim) gebruik van enkele design elementen va bovengenoemde toestellen. De P8 is verder prima en degelijk afgewerkt en als je het toestel van dichtbij bekijkt dan straalt het wel enige vorm van luxe uit. Helaas vind ik de achterzijde, en dan vooral het witte vlak aan de bovenzijde, iets minder fraai. Alsof ze tijdens het ontwerp ontdekten dat de geplande 'antenne-randen' niet voldoende waren en er snel een andere oplossing gezocht moest worden. Enfin, een kwestie van smaak natuurlijk, maar toch.

Kijkend naar de specificaties van de Huawei P8 dan moet ik zeggen dat mij vooral de kwaliteit van het scherm en het uithoudingsvermogen van de accu in positieve zin opgevallen zijn. Het full HD display is bijzonder helder, contrastrijk en ook in de felle zon prima afleesbaar. Het is een van de beste full HD displays die ik tot nu toe in een smartphone tegengekomen ben.

Tijdens mijn tests bleek de accu van de P8 ook zeer goed te presteren. Bij zeer intensief gebruik haalde ik altijd nog het eind van de dag en bij normaal gebruik meestal ook het eind van de tweede dag. Dat is voor een accu met een capaciteit van 2600 mAh best goed. Ter vergelijk; mijn Galaxy S6 edge, die ook een 2600 mAh accu aan boord heeft, haalt zelden het midden van de tweede dag en moet bij zeer intensief gebruik vrijwel altijd tussentijds nog opgeladen worden om het eind van de eerste dag te kunnen halen. Nee, dan doet Huawei het een stuk beter. Of dat nu komt door de energiezuinigere Kirin processor of dat het scherm minder stroom verbruikt. Eigenlijk maakt dat natuurlijk niet uit. Hoofdzaak is dat het toestel langer mee gaat op één acculading dan de meeste van zijn concurrenten.

Aan de User Interface, de Emotion UI, heb ik gemengde gevoelens overgehouden. Qua design is het veel meer een eenheid dan die van de concurrentie (LG, Samsung en Sony). Dat zorgt voor een prettige gebruikerservaring. Echter, op sommige punten werkt de Emotion UI nog ietwat stroperig. Daaar heb je niet heel erg veel last van maar bij openen van apps en het schakelen tussen schermen merkte is soms ietwat vertraging of 'lag'. Ik moet wel zeggen dat mijn P8 juist dit weekend, na het opnemen van bovenstaande video dus, een update van de Emotion UI ontvangen heeft. Ik heb de indruk dat de UI daarna nog iets sneller geworden is, maar dat is fractioneel.

Huawei heeft de P8 uitgerust met een nieuwe 13 megapixel camera. Daarmee kun je zowel in lichte als donkere omgevingen, ook bij tegenlicht, prima foto's maken. Toch haalt deze camera het kwalitatief niet bij die van de LG G4 en de Samsung Galaxy S6. Ik merkte vooral bij fel licht (zon van de zijkant) dat de foto's van de P8 af en toe wat flets werden (zie voorbeeld hieronder).

De meeste toestellen hebben tegenwoordig een quick snapshot functie. Twee klikken op een toets en de camera maakt binnen een seconde een foto. Bij de P8 gebruik je daarvoor de 'volume omlaag' knop en binnen 1.0 tot 1.6 seconde heb je het gemaakte kiekje voor je neus staan. Die snelheid heeft echter wel een prijs. In de meeste gevallen bleek de 'Quicksnap' foto namelijk minder goed belicht en soms ook minder scherp dan wanneer je dezelfde foto nam nadag je de camera op de normale manier opgestart had. Er worden dus, omwille van de snelheid, concessies gedaan bij de belichting en scherpstelling. Jammer, want hieronder (foto's helemaal onderaan dit artikel) kun je zien dat die verschillen nogal groot zijn.

De camera aan de voorzijde van de P8 is een 8 megapixel versie. Uiteraard vooral bedoeld voor selfies en daarvoor voldoet hij dan ook prima, compleet met een functie voor het mooier maken van de selfie-fotograaf ;)

Waar Huawei de concurrentie in volgt is het verhogen van de prijzen. De meeste fabrikanten zeggen al geruime tijd last te hebben van de relatief dure dollar (componenten en dergelijke worden allemaal in dollars afgerekend). De gevolgen daarvan zien we nu dus terug bij de prijzen van de nieuwe smartphone. Samsung en LG verhoogden de prijzen van hun vlaggenschepen al met ca 100 euro en Huawei doet er 50 euro bovenop. Deze trend gaan we de komende weken en maanden ongetwijfeld bij nog meer smartphone fabrikanten terug zien.

Maar goed, de P8 heeft een advies prijskaartje van 499 euro voor de 16GB versie. Dat is 50 euro duurder dan de adviesprijs van de Ascend P7 toen die een jaar geleden gepresenteerd werd en 100 euro meer dan de prijs van dat toestel na enkele maanden. Nu zal de prijs van de P8, denk ik, over enkele maanden ook wel wat zakken. Dat is heel normaal. Opvallend is ook dat Huawei een 64GB versie van de P8 op de markt brengt die 100 euro duurder is (599 dus) dan de 16GB variant. Mocht je echter behoefte hebben aan meer opslag capaciteit dan kun je ook het goedkopere 16GB model kopen en daar een microSD kaart in stoppen. Dat kan namelijk ook en daarmee bespaar je enkele tientjes.

Vergeleken bij zijn concurrenten is de Huawei P8 echter nog altijd een van de voordeligere opties. De adviesprijzen van de LG G4 en Samsung Galaxy S6 beginnen respectievelijk bij 649 en 699 euro. En hoewel de Huawei P8 misschien niet op alle fronten, en dan bedoel ik vooral de camera, mee kan met deze concurrenten is het prijsverschil van 150 tot 200 euro voldoende om het toestel wat mij betreft als serieus alternatief mee te nemen op de shortlist voor je volgende smartphone. Hieronder heb ik een paar voor- en nadelen van de drie concurrenten op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen van de Huawei P8 in vergelijking tot zijn concurrenten; meer plusjes is beter, maar dat spreekt wel voor zich, toch?

1. Specs
Huawei P8 +++
LG G4 +++++
Samsung Galaxy S6 ++++

2. Display:
Huawei P8 ++++
LG G4 +++
Samsung Galaxy S6 ++++

3. Camera:
Huawei P8 ++
LG G4 +++++
Samsung Galaxy S6 ++++

4. UI en OS
Huawei P8 ++
LG G4 +++
Samsung Galaxy S6 ++++

5. Prijs-Kwaliteit
Huawei P8 +++++
LG G4 +++
Samsung Galaxy S6 ++

6. Design
Huawei P8 +++
LG G4 ++++
Samsung Galaxy S6 +++++

7. Accu
Huawei P8 ++++
LG G4 ++++
Samsung Galaxy S6 ++