Reviews
29 november 2018 - Ron Smeets

Videoreview: gooien en smijten met robuuste smartphones De Crosscall Action X3 vs Landrover Explore vs RugGear RG850

De afgelopen zomer heb ik een tijd rondgelopen met drie robuuste smartphones. Toestellen die tegen een, en meerdere, stootjes kunnen en ook geen problemen hebben met water, kou en hitte. Robuuste mobiele telefoons, zoals de Sonim en Cat bestaan natuurlijk al veel langer, maar de laatste anderhalf jaar verschijnen er steeds meer robuuste smartphones. Ik testte en vergeleek de Crosscall Action X3, de Landrover Explore en de RugGear RG850. Het resultaat en mijn bevindingen heb ik samengevat in deze videoreview. Enjoy!

Niet helemaal schadevrij
Zoals jullie kunnen zien heb ik mij nog redelijk ingehouden. Al met al heb ik – vaak ook op verzoek van mensen die niet konden geloven dat deze smartphones zo robuust zijn – de drie toestellen enkele tientallen keren op de grond laten vallen. Helemaal schadevrij zijn ze daardoor natuurlijk niet meer. Alle drie hebben ze her en der wat krassen en deuken maar de beeldschermen zijn nog steeds heel en alle functies werken nog naar behoren. De toestellen zien er niet meer als nieuw uit maar die schade is natuurlijk wel ontstaan na tientallen val- en stuiteracties. Aantallen waar je in de praktijk waarschijnlijk pas na een paar jaar bij in de buurt komt. Het is hoe dan ook goed om te weten dat deze robuuste smartphones tegen meer dan een paar stootjes kunnen. Hieronder een paar foto's van krassen en deukjes.

Beetje bang voor exploderende accu
In de video zie je ook dat ik de RugGear, Crosscall en Landrover binnen 10 seconden naar een omgeving van -20 naar +100 graden verplaatste. Ze hebben het overleefd maar bij deze extreme temperatuurschommeling was ik toch wel even bang dat een van de LiPo accu’s het zou begeven, met als gevolg dat onze oven waarschijnlijk vervangen had moeten worden. Echter, meer dan een paar waarschuwingen in beeld dat de accutemperatuur te laag (na drie uur in de diepvries) of te hoog (na 5 minuten in de oven) was heb ik niet gezien. Wel schommelden de accu-indicatoren van met name de Landrover en de Crosscall nogal. Ze gingen met 100% opgeladen accu’s de diepvries in. Na een paar uur gaf de Crosscall aan nog 7% accuspanning over te hebben. Toen het toestel uit de over kwam en kort daarna weer op kamertemperatuur was gaf de accu ineens weer 67% aan. Bij de Landrover was het verschil tussen koud en warm minder groot; zo’n 30%. Iets om rekening mee te houden als je op wintersport gaat, of vaker in extreme kou verblijft. In mijn tests deed de RugGear het bij die temperaturen dus beter dan zijn concurrenten.

Conclusie: RugGear wint het van Landrover en Crosscall
Van de drie geteste robuuste smartphones is de RugGear RG 850 degene die nog het meest op een ‘normale’ smartphone lijkt. Zoals gezegd komt dit door het 18:9 beeldscherm. Daarnaast is het ook de enige met Android Oreo 8. De Landrover Explore en Crosscall Action X3 moeten het met Nougat (Android 7) doen. In de tijd dat ik de toestellen gebruikte heb ik ook geen meldingen gehad over updates. Dat is dus nog wel een aandachtspunt bij aanschaf en ook voor de fabrikanten zelf. Enfin, als ik een winnaar moet aanwijzen dat is dat dus de RugGear RG850. De Landrover Explore zit daar niet ver achter en verliest het vooral op prijs. De extra accu die je erbij krijgt is een voordeel, maar of je daar dan 300 euro meer voor wilt uitgeven? De Croscall Action X3 is niet alleen de goedkoopste van de drie maar ook de minst presterende. Heel veel scheelt het niet, maar genoeg om toch wat verder achterop te raken bij deze twee concurrenten.

RugGear RG850

Landrover Explore

Crosscall Action X3

Design: 8.5

Design: 8.0

Design: 7.0

Specificaties: 7.5

Specificaties: 8.0

Specificaties: 7.5

Robuustheid: 9.5

Robuustheid: 9.0

Robuustheid: 9.0

OS en UI: 8.0

OS en UI: 9.0

OS en UI: 7.0

Accu: 8.5

Accu: 7.5

Accu: 6.0

PrijsL 8.0

Prijs: 5.0

Prijs: 8.5

Mobile Cowboys score: 8.3

Mobile Cowboys score: 7.8

Mobile Cowboys score: 7.5