Reviews
15 november 2018 - Ron Smeets

Videoreview Galaxy Note9; niet 9 keer beter Samsung\'s nieuwste phablet is op twee cruciale punten flink verbeterd maar ook duur en fantasieloos

In augustus presenteerde Samsung de Galaxy Note9. De nieuwste zakelijke smartphone van de Koreaanse fabrikant en inmiddels dus de negende versie. Ok, formeel de achtste die het langer dan twee maanden in de winkels uitgehouden heeft, maar het Note 7 debacle kan nu voor eens en altijd begraven worden. De Galaxy Note8 bewees dat eigenlijk al en de Galaxy Note9 doet daar nog een schepje bovenop. Het toestel ligt inmiddels een maand of drie in de winkels en ik heb hem een groot deel van die periode als mijn primaire toestel gebruikt. Inmiddels is hij vervangen door de Mate 20 Pro – waarvan de review volgende week verschijnt – en gebruik ik de Galaxy Note9 iets minder intensief. Tijd dus om mijn bevindingen van deze Samsung phablet met jullie te delen.

De Galaxy Note9 in een notendop
In onderstaande videoreview leg ik in grote lijnen uit wat ik van de Galaxy Note9 vind. Eigenlijk zou ik mijn bevindingen in een paar woorden kunnen samenvatten; Fantasieloos maar met een prima accu, een hele goede camera en iets gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Dat is de Galaxy Note9 in een notendop en in deze video ga ik onder andere op deze punten wat dieper in. Ow ja, en met een advies prijskaartje van 999 tot 1249 euro was hij bepaald niet scherp geprijsd, maar voor Samsung geldt dat de verkoopprijzen van hun toestellen sneller smelten dan de gletsjers in Zwitserland. Inmiddels, medio november 2018, kun je hem los al kopen voor rond de 850 euro en ik ben hem zelfs al voor 690 euro tegengekomen als online stuntaanbieding (de 128GB versie). Gemiddeld ligt de prijs echter nog rond de 900 euro. Enfin, enjoy de video!

Fantasieloos en weinig innovatief
Ik val misschien in herhaling maar kijkend naar het design zijn de verschillen, zoals ik in de video ook al aantoon, met de Galaxy Note8 wel heel erg klein. Nu wil ik niet zeggen dat een fabrikant altijd alles moet veranderen, maar ze mogen (lees: moeten) natuurlijk wel blijven innoveren en ook luisteren naar de feedback van gebruikers. In het geval van de Galaxy Note8 was dat de onhandige – moeilijk bereikbare - plek van de vingerafdrukscanner op de achterzijde. Dat is bij de Note9 weliswaar iets beter maar nog verre van optimaal. Hetzelfde geldt voor de verhouding van het beeldscherm en de randen aan boven- en onderzijde. Vergeleken met zijn voorganger zijn die niet of nauwelijks veranderd. In het geval van de randen loopt Samsung bij de Note9 nu zelfs achter op de meeste concurrenten. Een toestel van deze afmetingen, en dan ook nog eens deze 18.5:9 beeldschermverhouding, zijn de meeste concurrenten er al in geslaagd, al dan niet door de implementatie van een ‘notch’, de randen aan boven- en onderzijde nagenoeg helemaal weg te werken. Het gebrek aan innovatie is wat mij betreft een extra argument dat het toestel te duur is.

Gezichtsherkenning is iets verbeterd
In de video spreek ik kort over de verbeterde gezichtsherkenning wanneer je die overdag en bij voldoende licht gebruikt. Aanvankelijk merkte ik echter weinig verschil met het functioneren van de gezichtsherkenning in donkere omgevingen, vergeleken met de Galaxy Note8. Dat is sinds een paar weken wel veranderd. Of dat met een software update te maken heeft kan ik niet zeggen, maar het ontgrendelen van de Galaxy Note9 middels gezichtsherkenning in het donker gaat iets vaker goed nu. Daarbij moet ik wel zeggen dat het soms enkele seconden duurt voordat het gezicht en de irissen herkend worden. Heel erg gebruiksvriendelijk is dat dus nog steeds niet en met een leesbril op werkt het in donkere omstandigheden nog steeds vrijwel helemaal niet.

Camera hoort bij de Top 5
Over de dual camera van de Galaxy Note9 eigenlijk niets dan goeds. Dat bespreek ik ook in de video al. De foto’s en video’s die je met het toestel maakt zijn ook in auto modus zeer goed. In het donker presteert hij niet zo goed als de camera van de Huawei P20 en Mate 20 maar de kiekjes die de Note9 maakt doen niet heel veel onder voor die van de Chinese concurrent. In het filmpje komen al wat voorbeelden voorbij, maar ik heb onderaan deze review nog enkele foto’s gepost.

Accu is veel beter, maar ook alweer voorbijgestreefd
Een andere grote verbetering die Samsung in de Galaxy Note9 heeft gestopt is de accu. Die heeft nu een capaciteit van 4000mAh en daarmee kan het toestel met gemak een dag intensief gebruikt worden. Bij normaal gebruik haalt hij ook nog wel het midden van de tweede dag. Toch is de Note9 op dat gebied inmiddels alweer voorbijgestreefd door de Huawei Mate 20 Pro met zijn 4200mAh accu die ook bij intensief gebruik twee dagen mee gaat. En dat is precies ook een van de pijnpunten van Samsung vlaggenschepen van dit moment. Ze worden op innovatie en prestaties steeds vaker ingehaald door concurrenten als Huawei. Het is te hopen dat ze daar in Korea snel een antwoord op vinden anders kan het binnen een paar jaar wel eens gedaan zijn met het wereld marktleiderschap van Samsung!

Mobile Cowboys score
De Galaxy Note9 is in het dagelijks gebruik een van de betere grote smartphones – of phablets – van dit moment. Het gepeperde prijskaartje heeft helaas een negatieve invloed op de totaalscore van het toestel. Uitgaande van de specs en prestaties kom ik tot de volgende score:

Design en bouwkwaliteit: 7.5
Specificaties: 9.5
Camera: 9.5
OS en UI: 8.0
Accu: 8.0
Prijs: 5.0

De Samsung Galaxy Note9 scoort een 7.9 op de schaal van Mobile Cowboys.