Reviews
15 april 2016 - Ron Smeets

Videoreview: Drie dagen met de LG G5 Het nieuwe LG vlaggenschip ligt eind april in de Nederlandse winkels

Sinds enkele dagen heb ik de LG G5 in gebruik, de eerste modulaire smartphone van de Koreaanse fabrikant. Hoog tijd dus om mijn eerste bevindingen met dit toestel te delen. Die kun je bekijken in onderstaande videoreview en de tekst die daar weer onder staat.

Waar ik in de video geen melding van maakte is het feit dat de LG G5 vanaf 29 april in de Nederlandse (en Belgische) winkels zal verschijnen. Op het adviesprijskaartje staat een bedrag van 699 euro. Zoals gezegd is de G5 een modulaire smartphone. Zo kun je ervoor kiezen om LG G5 specificaties 'uit te breiden' met een speciale CAM+ module, met bedieningsknoppen voor de camera en extra accu van 1200mAh. Iedereen die het toestel in de pre-order periode (tussen nu en eind april) besteld krijgt die module ter waarde van 99 euro er overigens gratis bij. Andere modules die in de weken na de lancering beschikbaar komen zijn een extra accumodule (59 euro) en een B&O audio module (prijs nog niet bekend). LG zal in de weken en maanden die volgen overigens nog meer modules uitbrengen, evenals de tijdens de presentatie genoemde 360 VR, 360 Cam en Roling Ball.

Zoals ik in de video al aangaf ben ik niet echt te spreken over het design van de G5. Dat is deels natuurlijk een kwestie van smaak, maar ik vind het niet mooi. Daarnaast laat ook de afwerking nogal wat te wensen over. De design compromissen die LG heeft moeten sluiten om het modulaire ontwerp te kunnen uitvoeren hebben een negatieve invloed op het uiterlijk en de bouwkwaliteit van het toestel. Dat is jammer, maar LG mag wat mij betreft wel geprezen worden voor het feit dat ze deze veranderingen, een modulaire smartphone, durven doorvoeren.

Ik gaf ook aan dat de prestatie van de standaard accu (zonder uitbreidingsmodule dus) nogal tegenvalt. In de vijf dagen dat ik het toestel inmiddels gebruikt heb lukte het maar drie keer om op één volle acculading het eind van de dag te halen. Wanneer ik het toestel iets intensiever gebruikte, en hem bijvoorbeeld ook als WiFi Hotspot dienst liet doen, dan moest ik hem ruim voor het eind van de dag bijladen. Ter vergelijk, de Galaxy S7 en Huawei P9 accu redden ook in die gevallen makkelijk het eind van de dag (meer dan 14 uur zeer intensief gebruik.) Bij de LG G5 was het na een uurtje of acht a tien wel 'op'.

De twee camera's die LG in de achterzijde van de G5 gestopt heeft presteren beiden wel zeer goed. Vooral met de groothoek camera, die een lens heeft met een bereik van 135 graden, kun je hele leuke foto's maken. Het is feitelijk de eerste smartphone met een 'fish eye' lens. Hieronder kun je twee foto's zien die het verschil tussen de lenzen van beide camera's duidelijk maakt. De eerste foto is gemaakt met de 'standaard' 16 megapixel camera en de tweede foto is met de groothoek camera gekiekt. De komende weken zal ik beide camera's zeker nog uitgebreider testen en ook vergelijken met die van de concurrentie zoals de Galaxy S7, Huawei P9 en iPhone 6S Plus.

Het scherm van de LG G5 is een 5.3 inch IPS LCD met QHD (2560 x 1440 pixels, 554 ppi) resolutie. Daarmee is het display dus iets (0.2 inch) kleiner dan dat van zijn voorgangers. In de praktijk merk je daar echter nauwelijks iets van. Het scherm is goed afleesbaar, ook in de zon. De helderheid en het contrast zijn prima. De kleuren worden ook goed weergegeven, maar 'stralen' iets minder dan die van de Super AMOLED (Samsung) schermen. Ik vind dat overigens eerder een voor- dan een nadeel.

De LG G5 is standaard voorzien van Android 6.0.1 Marshmallow. De Koreaanse fabrikant heeft de User Interface wel aangepast. Zoals ik in de video ook al zei is er geen apart menu meer voor apps. De G5 werkt, net zoals de iPhone (en Huawei) alleen met homescreens. Dat is wennen maar ik vind het wel iets overzichtelijker. Echter, wanneer je heel veel apps op je toestel installeert dan is het verstandig om mappen te maken en de meest populaire (en gebruikte) apps op de eerste twee of drie schermen in te delen om te voorkomen dat je door tientallen homescreens moet scrollen.

In het gebruik kan ik verder nog zeggen dat het toestel en de UI wel heel erg soepel en snel werken. Hij heeft zeker voldoende processorkracht en RAM aan boord. Persoonlijk vind ik het wel erg jammer dat LG afgestapt is van de bedieningsknoppen aan de achterzijde. Daar zit nu alleen nog de home/aan-uit knop met geïntegreerde vingerafdruk scanner. Die werkt overigens wel razendsnel en ook erg goed. Een korte aanraking is al voldoende om het toestel te ontgrendelen.

Tot zover mijn eerste bevindingen met de LG G5. Hieronder staan nog enkele foto's van het toestel zelf. Oordeel zelf maar of jij hem mooier of minder mooi vind dan ik ;)

Tot zover mijn eerste bevindingen met de LG G5. Hieronder staan nog enkele foto's van het toestel zelf. Oordeel zelf maar of jij hem mooier of minder mooi vind dan ik ;)