Reviews
20 november 2018 - Ron Smeets

Videoreview: de Huawei Mate 20 Pro is zijn geld bijna helemaal waard De nr 1 van 2018, ofwel; Het toestel waarvan je wel hoopte, maar niet verwachtte dat die er ooit nog zou komen

Na 15 jaar tussen de 20 en 30 toestellen per jaar getest te hebben komt het niet meer zo heel vaak voor dat ik over enthousiast raak van een nieuwe smartphone. De afgelopen vijf jaar is dat bij mijn weten twee keer gebeurd; de LG G2 uit 2013 en dit jaar de Nokia 7 Plus. Smartphones die in positieve zin verbaasden. Welnu de volgende in die rij is de Huawei Mate 20 Pro. Het nieuwste vlaggenschip van de Chinese fabrikant laat alle concurrentie de hielen zien en is de eerste ‘1000 euro smartphone’ die zijn geld bijna helemaal waard is.

Mega accu, dito camera maar ook erg duur
Ik ga de Huawei Mate 20 Pro niet op alle fronten vergelijken met zijn concurrenten. Maar kijkend naar het design en de vooruitgang die de Chinese fabrikant op dat gebied geboekt heeft ten opzichte van zijn voorganger, de Mate 10 Pro, dan kun je niet anders dan concluderen dat Samsung en Apple dit jaar stilgestaan hebben. Daarnaast, en dat ga je in onderstaande videoreview nog uitgebreid zien, is de 4200mAh accu van de Mate 20 Pro een mega stap vooruit. Het lijkt soms wel alsof die niet leeg kan! Een ander vlak waarop Huawei goed scoort (lees: beter dan de concurrentie) is de camera. Net als de P20 Pro heeft deze nieuwe Mate ook een triple Leica camera met 40, 20 en 8 megapixel sensoren. Verschil is wel dat de 20 megapixel monochroom sensor vervangen is door een 20 megapixel groothoek sensor. Is er dan helemaal niets aan te merken op de Mate 20 Pro? Jawel hoor; het prijskaartje van 999 euro. Ik blijf dat te duur vinden voor een smartphone. Echter, in tegenstelling tot de concurrentie van Samsung en Apple is de Huawei Mate 20 Pro zijn geld wel nog het meest waard. Enfin, voordat ik iets meer in detail treedt moeten jullie eerst maar even de videoreview bekijken. Enjoy!

4200mAh in deze behuizing?!? Hoe dan?
Het moge duidelijk zijn dat de accu die Huawei in de Mate 20 Pro gestopt heeft het grootste pluspunt van het toestel is. En, kijkend naar het design en de afmetingen is het bijzonder knap dat die 4200mAh accu er überhaupt in past. Ga maar na, de Galaxy Note9 is 6mm langer, 4mm breder en 0.2mm dikker met een 4000mAh accu. De Oppo Find X heeft een 3730mAh accu en is 2mm breder en bijna 1mm dikker. En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden. Maar goed, de mega accu van de Mate 20 Pro geeft het toestel wel een zeer interessante voorsprong op zijn directe concurrenten. In de video ‘speel’ ik twee nachten en anderhalve dag met het toestel voordat ie bijna leeg is. In de praktijk is het inderdaad zo dat ik vaker wel dan niet de derde dag haal op één acculading. Maar dan blijf ik natuurlijk niet twee nachten wakker ;) In de praktijk, bij normaal gebruik, houdt de accu het makkelijk drie dagen uit. En als je het toestel iets minder vaak gebruikt, zoals je hieronder kunt zien, dan zijn vier dagen ook nog wel haalbaar. Na 48 uur had de Mate 20 Pro in dit geval nog 59% accuspanning over. En hoewel ik natuurlijk niet écht anderhalve dag en twee nachten op het bankje bovenop de Gulperberg gezeten heb, moest ik daar wel twee keer zo’n vier uur doorbrengen tijdens het maken van de timelapse. In die tijd heb ik, zoals ook in de video te zien is, het scherm van het toestel wel continu aan gehad. Na in totaal ca. 9 uur TV kijken – met een beeldschermhelderheid variërend van 15 tot 75% -  had de accu van de Mate 20 Pro nog 53% van zijn totale capaciteit over.

Nieuwe features in een vernieuwd, maar toch ook bekend, design
Uiterlijk heeft de Mate 20 Pro nog maar weinig weg van zijn voorganger. Dat Huawei durft te veranderen en innoveren is lovenswaardig. Helaas betekent dat in dit geval wel dat de nieuwe Mate meer op de Galaxy S9+ lijkt dan op een echte Huawei. Toegegeven, het design van de camera aan de achterzijde geeft de Mate 20 Pro een duidelijk eigen gezicht. Maar de voorzijde, compleet met de afgeronde zijkanten van het scherm, heeft een te hoog ‘Samsung-design-gehalte’ als je het mij vraagt. Of je dat mooi vindt of niet is natuurlijk een kwestie van smaak. De plaatsing van de vingerafdruk scanner onder het scherm is in ieder geval vernieuwend. Bij Samsung wordt over die functie al gespeculeerd vanaf de Galaxy S8, maar drie vlaggenschepen verder (Note8, S9 en Note9) hebben de Koreanen dat nog steeds niet voor elkaar gekregen. Huawei was ook niet de eerste ter wereld, maar laat wel duidelijk blijken nog volop te willen, en durven, innoveren.

Leica's triple camera benadert de perfectie
De triple Leica camera kennen we natuurlijk al van de P20 Pro. In de Mate 20 Pro heeft Huawei echter de monochrome 20 megapixel sensor vervangen door een 20 megapixel sensor met groothoeklens. Dat maakt de camera nog veelzijdiger. Daarnaast kunnen er nu ook macro foto’s gemaakt worden. De meest indrukwekkende feature is echter nog steeds de nachtmodus die, in combinatie met de rekenkracht van de AI-processor, het mogelijk maakt om uit de losse hand in het donker scherpe foto’s te maken. De bewegingen worden er letterlijk real-time ‘uitgerenderd’.  Hieronder staat een foto die ik midden in de nacht maakte bij Kasteel Hoensbroek. Verderop staan nog een aantal foto’s. Helemaal perfect is de triple camera van de Mate 20 Pro overigens nog niet. Ik vind de macro functie niet heel erg goed werken (zie eerste foto in onder de conclusie) en sommige functies, zoals de macro en groothoek stand, moet je echt effe zoeken. Verder blijf ik het, net als bij de P20 Pro, raar vinden dat er maar vier opties voor resolutie zijn. Als Huawei die gebruiksdingetjes nog oplost, en meer resolutie instellingen beschikbaar stelt, dan zou de camera een 10 verdienen.

Mobile Cowboys score
De Huawei Mate 20 Pro is, zoals ik al enkele keren aangehaald heb, een van de beste smartphones van dit moment. Dat is ook terug te zien in de scores. Overall net geen 9 maar de accu verdiend wel een dikke 10. Het gepeperde prijskaartje zorgt ervoor dat hij blijft steken op dezelfde algemene score als de Nokia 7 Plus. Dat toestel had zijn score vooral te danken aan het uiterst vriendelijke prijskaartje in verhouding tot de specs, prestaties en design. Als Huawei de Mate 20 Pro een prijskaartje gegeven zou hebben van maximaal 849 euro, dan zou het toestel op eenzame hoogte staan. Dat gezegd hebbende is mijn conclusie dat de Mate 20 Pro overall gezien wel de beste high-end smartphone van 2018 is.

Design en bouwkwaliteit: 9.0
Specificaties: 9.5
Camera: 9.5
OS en UI: 9.0
Accu: 10
Prijs: 6.0

De Huawei Mate 20 Pro scoort hiermee een 8.8 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder staan nog een aantal kiekjes die ik met de camera’s van het toestel gemaakt heb en daaronder ook nog enkele foto’s van het toestel zelf.

Hieronder nog een paar foto's van het design van de Huawei Mate 20 Pro