Toestellen
19 april 2014 - Ron Smeets

Videocameras: Galaxy S5, One M8, iPhone 5S, G2 en Lumia 1020

Enkele dagen geleden postte ik een fotocamera vergelijking van de Galaxy S5, One (M8), iPhone 5S, Lumia 1020 en de G2. Nu is het de beurt aan de videocamera's van deze toestellen. Donderdag ben ik op pad gegaan, natuurlijk weer in het zonnige Zuid Limburgse Heuvelland, om vier video's te schieten met alle vijf deze toestellen.

Ik begon met een opname waarbij ik het heuvellandschap vanaf de Gulpenerberg filmde. Vervolgens heb ik met alle toestellen even kort ingezoomd op het klooster in Wittem (video 2). Daarna filmde ik het stromende water van de Geul en tot slot nog het voorbij razende verkeer op de A76 bij Simpelveld. 

Inleiding en Video 1 (Panorama)

In alle gevallen koos ik voor een automatische opname in full HD (1080p) maar zonder filters of andere 'custom' instellingen. Optische beeldstabilisatie, waar aanwezig, stond aan. Hieronder en op de volgende twee pagina's kun je telkens vijf video's bekijken. Op basis daarvan heb ik mijn oordeel geveld. Daarnaast heeft ook Cowboy Jöran, die in het dagelijkse leven professioneel cameraman en editor is, de camera's beoordeeld. Onze bevindingen vind je op de laatste pagina, bij de conclusie.

De video's zijn allemaal relatief kort (15 tot 30 seconden) en je kunt ze natuurlijk het beste bekijken in full screen en full HD (1080p). De volgorde is telkens gelijk; de eerste video is gemaakt met de Galaxy S5, gevolgd door de Lumia 1020, iPhone 5S, HTC One (M8) en LG G2. Enjoy!

Video 1: Panorama opname vanaf de Guipenerberg:

Galaxy S5: 

Lumia 1020: 

iPhone 5S: 

One (M8): 

G2: 

Video's 2 (Zoom) en 3 (Stromend water)

Video 2; inzoomen op het Klooster van Wittem

Galaxy S5: 

Lumia 1020: 

iPhone 5S: 

One (M8): 

G2: 

Video 3; Stromend water in de Geul

Galaxy S5: 

Lumia 1020: 

iPhone 5S: 

One (M8): 

G2: 

Video 4 (Verkeer) en Conclusie

Video 4; Voorbijrazend verkeer op de A76 bij Simpelveld:

Galaxy S5: 

Lumia 1020: 

iPhone 5S: 

One (M8): 

G2: 

Conclusie:
Net als bij de foto vergelijking viel mij ook nu weer de kwaliteit van de Galaxy S5 in positieve zin op. Samsung heeft ook hier een forse stap vooruit weten te zetten. Over het geheel genomen vind ik de Galaxy S5 zelfs beter presteren dan de Lumia 1020. En dat terwijl de Nokia toch echt voorzien is van een camera van buitencategorie.

De grootste verschillen in prestaties tussen deze vijf smartphone camera's zijn, volgens mij, te zien bij de Zoom opnames (Video 2). Misschien niet iets dat veel gebruikt wordt maar waarmee je wel goed kunt beoordelen hoe goed de focus werkt. De LG G2 kan verreweg het 'verst' inzoomen, maar heeft ook de meeste problemen met het scherpstellen. Ook de HTC One (M8) heeft daar wat moeite mee, maar wel iets minder dan de LG. De iPhone 5S heeft, om welke reden dan ook, besloten om bij het inzoomen de resolutie van de video te wijzigen naar 720p. Ik heb gezocht maar kon dat zelf echt niet aanpassen. De videokwaliteit bij het zoomen is wel beter dan die van de LG en HTC. De beste zoom-en-focus prestatie levert de Galaxy S5. Die video blijft vrijwel continu goed scherp en in focus terwijl de Lumia 1020 toch ook een beetje onscherp wordt. Bij de panorama opnames is vooral het detail bij de Galaxy S5 en Lumia 1020 erg goed. Bij veel tegenlicht zijn de Nokia en de Samsung nagenoeg gelijkwaardig. De iPhone 5S presteert dan het best.

Mijn oordeel:
1. Samsung Galaxy S5: 9.0
2. Nokia Lumia 1020: 8.5
3. iPhone 5S: 8.0
4. HTC One (M8): 6.5
5. LG G2: 6.0 

De mening van Jöran, cameraman en video editor:
Samsung heeft mij zeer positief verrast met de beeldstabilisatie tijdens de opname, je ziet nauwelijks schokken en die zijn bij de andere toestellen wel duidelijk aanwezig. De kleuren lijken mij oké.
Overigens viel me de Nokia Lumia 1020 op het vlak van beeldstabilisatie wel wat tegen en zijn de kleuren wel erg verzadigd.

Het beeld uit de Apple iPhone 5S oogt wat flets maar de camera weet zich als enige het beste te corrigeren zodra het zonlicht de lens raakt. De lucht blijft blauw waarbij alle andere telefoons een witte lucht tonen. 
Bij de LG G2 stoort mij de AutoFocus die continu aan het werk is qua kleuren is het niet echt spannend te noemen. Het blauw in de HTC ONE (M8) is mij te overheersend waardoor het beeld niet prettig overkomt.

Mijn scoren op basis van de video’s zou zijn:
1- Samsung Galaxy S5
2- Apple iPhone S5
3- Nokia Lumia 1020
4- LG G2
5- HTC ONE M8

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.