Nieuws
12 maart 2018 - Ron Smeets

Video: Eerste indruk Galaxy S9+; Super slow motion is een gimmick Alle duiven op de Dam en vrouwen zien het verschil met de S8+ wél

Vrijdag was het zover. Samsung deelde in Amsterdam de eerste exemplaren van de Galaxy S9 en Galaxy S9+ uit. Daar was ik vanzelfsprekend ook bij. Ik koos bewust voor de Galaxy S9+ omdat die tenminste nog iets écht vernieuwends heeft ten opzichte van zijn directe voorganger, de S8+. Met dank aan de dual camera op de achterzijde. Daardoor zijn ze overigens ook iets makkelijker uit elkaar te houden. Het is inmiddels ook geen geheim meer dat Samsung met de Galaxy S9 serie helemaal inzet op de vernieuwde of, zoals zij het noemen, de ‘reimagined’ camera. Dat werd ook weer duidelijk tijdens de perspresentatie in restaurant Bougainville op de Dam. Wij, de aanwezige media, werden toch vooral aangespoord om een AR-Emoji en foto’s in het donker te maken en daarna tijdens drie food-workshops van de koks van het restaurant veel super slow motion opnames te maken. Enfin, dat is vooral iets om te zien en dus ga ik er ook niet al te veel woorden aan vuil ‘tikken’. Kijk zelf maar naar de eerste indruk video die ik en cameraman Jöran na de perspresentatie op de Dam maakten. En daar schoot ik met de S9+, geheel toevallig, ook mijn beste super slow motion opname van de dag. Met dank aan een niets vermoedende voorbijvliegende duif.

Super slow motion is een leuke gimmick
Ik denk dat ik niets te veel of te weinig zeg wanneer ik roep dat de super slow motion (@960fps) videofunctie van de Galaxy S9 en Galaxy S9+ vooral een leuke gimmick is. Het vergt best nog wel even zoekwerk voordat je er echt mee aan de slag kunt. Al moet ik ook wel toegeven dat het opnemen van bewegingen in super slow motion vaak ook een kwestie van geluk is, zoals de opname van de voorbijvliegende duif al bewijst. Er zijn zoals gezegd twee opties, automatisch en handmatig filmen in super slow motion. Automatisch werkt vooral goed wanneer je met het toestel wat verder van de ‘slow motion beweging’ af staat. Close-up opnames van bewegende objecten kun je beter handmatig in super slow motion filmen. Maar in beide gevallen merkte ik ook dat de Galaxy S9+ niet alle bewegingen direct herkende en naar super slow motion schakelde. De komende dagen en weken ga er nog veel meer mee testen en dan hoop ik dat deze camerafunctie beter werkt dan tijdens mijn ervaringen in de eerste uren. Tot slot nog even dit. In de video zei ik het ook al, maar de Galaxy S9 en S9+ filmen super slow motion alleen in 720p, HD dus. Dat kunnen de Xperia XZ1 en XZ1 Compact van Sony, die in september op de IFA onthuld werden en al ruim vijf maanden in de winkels liggen, ook al. Sony introduceerde tijdens het MWC in Barcelona een dag na Samsung de Xperia XZ2 en XZ2 Compact. Die filmen nu super slow motion (@960fps) ook in Full HD; 1080p. De camera’s van de Galaxy S9 zijn op dat gebied nu dus al niet meer zo vernieuwend als Samsung beweert.

Prima foto’s in het donker, maar ook uit de losse hand?
Een andere functie van de Galaxy S9 camera’s waar Samsung hoog over opgeeft is het schakelbare diafragma. De primaire camera van beide modellen schakelen automatisch naar een groter diafragma als je foto’s in donkere omstandigheden wilt maken. Dat is inderdaad een primeur voor smartphone camera’s. Overdag, en bij veel licht, fotograferen de camera’s van de Galaxy S9 en Galaxy S9+ met een diafragma van f/2.4. In het donker zie je dat de camera’s naar een diafragma van f/1.5 schakelen zodat de relatief kleine lens toch meer licht kan ‘vangen’. Op dit moment zijn er nog geen andere smartphones met een zo’n groot diafragma (kleiner f-getal betekent een groter diafragma), maar dat zal, vermoed ik, niet lang meer duren. Enfin, tijdens de presentatie had Samsung een demo opstelling neergezet om het maken van foto’s in het donker te testen. Daarvoor moest het toestel wel letterlijk in een klem vastgezet worden. De resultaten waren verbluffend goed. Echter, ik heb inmiddels ook al een paar foto’s ‘uit de hand’ geschoten in het donker en dan blijkt dat het resultaat een stuk minder fraai is. Hieronder staan een paar voorbeelden daarvan. De foto’s zijn gemaakt met de Galaxy S9+, de Note8 en de Huawei Mate 10 Pro. Dat kwaliteitsverschil komt natuurlijk omdat je vanuit de losse hand altijd wel iets beweegt. En dan worden de foto’s simpelweg iets minder scherp. Daar hebben andere smartphone camera’s, met kleine diafragma’s (f/1.7 bijvoorbeeld) ook last van. Kortom, voor echt goede foto’s in het donker is een statief, of het toestel op een vaste ondergrond zetten, onmisbaar. De gemiddelde fotograaf zal dat kunnen beamen en in dat opzicht is dit geen verrassing.

Conclusie eerste indruk Galaxy S9+
Ik moet het toestel natuurlijk nog veel uitgebreider gaan testen, maar de eerste conclusie is wel dat de nieuwe camera functies leuke gimmicks zijn. Ik ben de eerste dagen nadat ik bovenstaande video maakte ook al tot de conclusie gekomen dat het maken van super slow motion opnames, ondanks de prachtige toevalstreffer op de Dam, best lastig is. Zowel in automatische als handmatige stand moet wil het nogal eens mis gaan. De camera herkent de beweging niet of start de super slow motion te laat. Het zal wellicht ook een kwestie van oefenen zijn, maar ik ben er nog niet van overtuigd. Ik blijf bij mijn standpunt dat de Galaxy S9+ en S9 een fantasieloos design hebben vergeleken met hun voorgangers. En ik vind ook nog steeds dat Samsung een behoorlijk risico neemt door bij de Galaxy S9 en S9+ alles alleen in te zetten op de nieuwe camera’s van de toestellen. De geschiedenis leert namelijk dat nieuwe functies die toch vooral als gimmick gezien worden lang niet voor iedere potentiele smartphone verkoper een beslissende aankoopfactor zijn. De eerste berichten dat de voorverkoop aantallen van de Galaxy S9 serie enigszins tegenvallen kunnen daar al een voorbode van zijn, maar daar kunnen we pas echt over oordelen wanneer de nieuwe Samsung’s een maand of drie beschikbaar zijn.

Foto’s in het donker met de Galaxy S9+, Galaxy Note8 en Huawei Mate 10 Pro
Hieronder enkele foto’s die telkens gemaakt zijn met de Galaxy S9+, de Galaxy Note8, LG V30, Galaxy S8+ en de Huawei Mate 10 Pro (de vijf toestellen die je hierboven ziet). Ik heb de 25 foto's in een video verwerkt zodat je ze ook in fullscreen kunt bekijken. Ik zie wel degelijk een kwaliteitsverschil tussen de kiekjes die met de Galaxy S9+ geschoten zijn, al is dat zeker niet altijd even groot. Met name bij de foto waar het Mariabeeld op de Gulperberg te zien is valt op dat het kleurverschil van het beeld en de sokkel in elkaar overvloeit. Verder zie je wel meer detail op de foto’s van het dorp Gulpen en Kasteel Hoensbroek en zijn de S9+ foto’s wat scherper. Maar oordeel vooral zelf! Hieronder staan de vijf vergelijkende foto’s telkens in dezelfde volgorde; Galaxy S9+, Galaxy S8+, Galaxy Note8, Huawei Mate 10 Pro en de LG V30. Niet vergeten op full HD te zetten (als YouTube dat niet al automatisch doet) en full screen weergave te selecteren.