Nieuws
14 oktober 2016 - Ron Smeets

Verwachte winstderving Galaxy Note 7 debacle komt uit op ruim 5 miljard Dat is althans het bedrag waar Samsung mee rekening zegt te houden

Eerder deze week gaf Samsung al een omzet- en winstwaarschuwing voor het lopende (derde) kwartaal af. Het Galaxy Note 7 debacle kost de Koreaanse fabrikant dit kwartaal alleen al zo'n 2.3 miljard aan winst.

Samsung heeft nu ook de eerste cijfers voor de totale winstderving waar door het verdwijnen van de Galaxy Note 7 in de komende twee kwartalen rekening mee gehouden wordt. In het vierde kwartaal, traditioneel al jaren de meest succesvolle periode voor smartphone verkopers, zal de winst zo'n 2 miljard Euro (2.5 biljoen Won) lager uitvallen. In het eerste kwartaal van 2017 komt daar nog eens ongeveer 800 miljoen Euro (1 biljoen Won) bij.

Over de kwartalen daarna spreekt de fabrikant nog geen verwachtingen uit. Tegen die tijd ligt de Galaxy S8 (Edge) in de winkels en Samsung gaat er natuurlijk van uit dat de resultaten daarmee weer explosief zullen stijgen (ok, flauw en makkelijk, ik weet het ;)

Als de verwachte winstdaling over de drie genoemde kwartalen inderdaad op 5.1 miljard euro uit komt dan denk ik dat Samsung in de handjes mag knijpen. Analisten verwachtten eerder al dat de totale schade (omzetverlies, extra kosten en winstderving) op kan lopen tot tussen de 15 en 17 miljard.

De tijd zal leren hoe snel Samsung dit fiasco te boven komt. Niet alleen de verkoopcijfers van de Galaxy S7 en S7 Edge, die nu weer de topmodellen zijn en de komende weken en maanden flink gepushed gaan worden, maar ook die van de Galaxy S8 (Edge) over enkele maanden zullen daar een goede graadmeter voor worden.

Bron (Samsung)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.