Toestellen
22 oktober 2016 - Ron Smeets

Verrassend veel Samsung onderdelen in de Pixel XL iFixit heeft de grote nieuwe 'Google Phone' uit elkaar gehaald

iFixit haalt vrijwel iedere nieuwe (high-end) smartphone vrijwel direct na de winkellancering uit elkaar. Gisteren was het daarom de beurt aan de Google Pixel XL. In meerdere opzichten een bijzonder toestel. Het is de eerste 'pure Google Android smartphone' met een prijskaartje dat in de buurt ligt van de duure Galaxy S- en iPhone modellen. En hoewel het toestel door HTC (mede) ontworpen en gemaakt zou zijn is daar uiterlijk, en in alle uitingen rondom de Pixel toestellen, niks van te zien. Of het moet al zijn dat het design van de Pixel's wel iets weg hebben van een kruising tussen de HTC 10, de One A9 en de recente iPhones.

Kortom, genoeg redenen voor iFixit om de Pixel XL eens van binnen te gaan bekijken door het toestel gecontroleerd te slopen. Helaas bleek dat slopen deze keer echter dichter bij de waarheid te liggen dan normaal. Het AMOLED display overleefde het namelijk niet.

Dat scherm, een 5.5 inch QHD variant, is overigens afkomstig van Samsung. En dat bleek ook niet het enige Koreaanse onderdeel in het toestel te zijn. Ook de interne geheugen- en RAM modules komen van Samsung. Het enige 'tastbare' bewijs dat HTC aan de Pixel heeft bijgedragen is de accu.

Zoals altijd maakte iFixit ook weer een handige video van het gecontroleerde sloopproces. Enjoy!

Voor de techneuten; een lijstje van alle chips die in de Pixel XL verwerkt zijn:

- Samsung K3RG2G20BM-MGCJ 4 GB LPDDR4 mobile DRAM
- Samsung KLUBG4G1CE 32 GB Universal Flash Storage (UFS) 2.0
- Quad-core Qualcomm Snapdragon 821 processor layered underneath (two cores clocked at 2.15 GHz and two cores clocked at 1.6 Ghz)
- Qualcomm PMI8996 power management IC
- Qualcomm SMB1350 Quick Charge 3.0 IC
- NXP TFA9891 smart audio amplifier
- Qualcomm WTR4905 LTE RF transceiver
- 3207RA G707A (looks like Wi-Fi)
- NXP 55102 1807 S0622 (likely NFC
- Avago ACPM-7800 power amplifier
- Qualcomm WTR3925 LTE RF transceiver
- Qualcomm WCD9335 audio codec
- Skyworks SKY77807 Quad-Band Power Amplifier Module (PAM)
- Qualcomm RF360 Dynamic Antenna Matching Tuner (QFE2550)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.