Toestellen
29 december 2010 - Ron Smeets

Verkoopteller Nokia N8 op vier miljoen?

Nokia geeft zelden of nooit verkoopcijfers van individuele toestellen. Dat weten we inmiddels wel. Enkele weken geleden werd mij al in het oor gefluisterd dat de Finse fabrikant van haar jongste high-end N-Series model, de Nokia N8, inmiddels alleen al drie miljoen exemplaren in Rusland verkocht had.

Het Helsinkise onderzoeksbureau Inderes, die op zich dicht bij de bron zitten dus ;-)), heeft becijferd dat Nokia op dit moment al zoi'n vier miljoen exemplaren van de N8 verkocht heeft.

Inderes baseert haar berekening op gegevens van leveranciers van onderdelen, de populariteit van de N8 op internet (in zoekmachines), het feit dat Nokia extra personeel heeft aangetrokken voor de N8 assemblage fabriek in Salo en de media aandacht die de N8 krijgt. Vooral dat laatste lijkt mij niet echt een doorslaggevende factor voor succes, maar goed.

Omdat Nokia zelf geen cijfers communiceert kunnen we dus met geen mogelijkheid het waarheidsgehalte vcan de Finse berekening bepalen. Het blijft dus giswerk maar dat er inmiddels enkele miljoenen exemplaren van de N8 over de toonbanken gegaan zijn lijkt zeer aannemelijk. Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.