Nieuws
03 augustus 2015 - Ron Smeets

Verkoopcijfers Honor smartphones schieten de lucht in Honor 6 Plus en 4X waren de bestsellers van het relatief nieuwe merk

Vorige week werd bekend dat Huawei op koers ligt om haar doelstelling voor 2015, 100 miljoen smartphones verkopen, te halen. In het eerste halve jaar van 2015 werden ruim 48 miljoen Huawei's verscheept. Vandaag is bekend gemaakt dat Huawei's zelfstandige dochter 20 miljoen van dat aantal voor haar rekening genomen heeft. Daarmee zijn in de eerste zes maanden van dit jaar net zoveel Honor smartphones verkocht als in heel 2014.

Vooral de Honor 6 Plus deed het sinds de lancering, eind vorig jaar (en begin dit jaar ook in Europa), erg goed. Alleen daarvan gingen er al 3 miljoen over de toonbanken. Volgens Honor is de 4X ook een doorslaand succes, maar dat werd niet gestaafd met exacte verkoopcijfers.

Honor verwacht dit jaar in totaal rond de 40 miljoen smartphones te gaan verkopen. Als Huawei haar target van 100 miljoen haalt, dan betekent het dus dat Honor daarvan 40% voor haar rekening neemt. Op zich niet zo gek als je bedenkt dat Honor in ons deel van de wereld (en de VS) wel een eigen merk is, maar in China nog steeds gewoon als een toestel-familienaam onder het Huawei merk door het leven gaat.

Het volgende potentiële succesnummer staat ook alweer in de startblokken. Onlangs werd de Honor 7 gepresenteerd in China en daarvan werden er in één week al negen miljoen besteld. Al met al zullen ze bij Huawei bijzonder tevreden zijn over de prestaties van Honor, denk ik zo. Maar de kans is klein dat het groeipercentage van vorig jaar, toen Honor maar liefst twintig keer meer toestellen verkocht dan in 2013, dit jaar ook gehaald wordt ;)

Het succes van Honor is natuurlijk mooi maar het zet de smartphone verkopen en -groei van moederberdrijf Huawei wel even in een ander daglicht. Huawei zag het de smartphone verkopen in de eerste helft van dit jaar immers met 39% naar 48.2 miljoen stijgen. Ofwel er werden zo'n 13.5 miljoen meer Huawei's verkocht dan in de eerste helft van 2014. Minimaal 10 miljoen daarvan kwamen voor rekening van Honor, zo blijkt uit de groeicijfers van Huawei's dochter. En dat is een voorzichtige schatting.

Honor verkocht in heel 2014 20 miljoen smartphones. Als de teller na zes maanden toen op 10 miljoen zou hebben gestaan en een jaar later dus op 20 miljoen, dan was de groei van Honor 100%. De fabrikant geeft echter aan, zonder harde cijfers, dat de grootste verkoopsuccessen pas in de tweede helft van 2014 gelanceerd werden. Daaruit zou je dus kunnen concluderen dat de groei, vergeleken met de eerste helft van 2014, nog groter geweest is.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.