Nieuws
02 juli 2015 - Ron Smeets

Verkoop Xiaomi smartphones groeit nog als kool; dit jaar al 34.7 miljoen Maar het halen van de target voor 2015, 100 miljoen, wordt lastig

Ik schreef enkele jaren geleden al dat de Chinese smartphone fabrikanten ook bij ons in het westen een steeds grotere rol gaan spelen. Inmiddels zien we merken als Huawei (en Honor), ZTE, Lenovo (met Motorola), Meizu, Xiaomi en in mindere mate OnePlus met steeds grotere regelmaat in de (online) winkels verschijnen.

Xiaomi is naast Huawei ongetwijfeld de Chinese fabrikant met de grootste ambitie. Althans, dat roept CEO Lei Jun zelf regelmatig. Zo had de fabrikant zich dit jaar als doel gesteld om 100 miljoen smartphones te verkopen; een verdubbeling ten opzichte van 2014. Na precies zes maanden staat de teller echter 'pas' op 34.7 miljoen.

Dat is nog altijd een respectabel aantal, en 33% meer dan in de eerste zes maanden van 2014, maar het wordt wel lastig om de target van 100 miljoen te halen. Het derde (zomer) kwartaal is doorgaans iets minder goed, gevolgd door het beste kwartaal van het jaar, de 'feestdagen'.

Overigens richt Xiaomi zich vooral op de grote Aziatische markt met landen als India (1.3 miljard inwoners) en thuisland China (1.4 miljard potentiële klanten ;)). In Europa kun je Xiaomi smartphones vrijwel alleen kopen via de 'grijze' import. De online shop van de fabrikant, waarvan smartphones naar eigen zeggen 70% van de omzet genereren, biedt in ons deel van de wereld alleen accessoires aan.

Xiaomi heeft onlangs wel de stap gemaakt naar Brazilië. Dat is ook nog een 'ontwikkelende smartphone markt' waar goedkope toestellen het goed doen. Maar of in de resterende maanden van dit jaar daardoor nog ruim 65 miljoen Xiaomi's over de toonbanken zullen vliegen? Dat valt te bezien.

Via