Nieuws
14 november 2012 - Ron Smeets

Verkoop mobieltjes daalt, verkoop smartphones fors omhoog

Volgens berekeningen van Gartner zijn er in het afgelopen kwartaal (Q3 2012) 3% minder mobiele telefoons verkocht dan een jaar geleden. De smartphone verkopen stegen echter met 47%. In totaal gingen 427.73 miljoen mobiele telefoons over de toonbanken. 169.18 miljoen daarvan waren een smartphone.

Bij de fabrikanten, kijkend naar de totale toestel verkopen, staan Samsung en Nokia nog altijd op de eerste en tweede plek. Nokia komt in de smartphone lijstjes echter niet meer in de top 10 voor terwijl Samsung ook die categorie aanvoert.

Andere opvallende verschijningen in de Top 10 van mobiele telefoon verkopers (alle soorten toestellen) zijn de gestage opmars van ZTE, Huawei en TCL Communication; de Chinese fabrikanten. Sony Mobile staat niet meer in de op 10. Ook opvallend. De Japanse fabrikant verkoopt louter nog smartphones (net als HTC en Apple overigens), maar volgens Gartner zijn dat er dus in ieder geval minder dan 8.4 miljoen. Volgens andere bronnen zou Sony echter 8.8 miljoen toestellen (smartphones dus) verkocht hebben in Q3. Enfin, het zijn ook berekeningen van analisten op basis van marktcijfers (verkoop) en gegevens van fabrikanten.

De complete Top 10 volgens Gartner: Gartner-Mobiel-Verkoop-Q32012

Voor wat betreft de smartphone verkopen, die dus in een jaar tijd stegen van 115.19 miljoen exemplaren in Q3 2011 naar 169.18 miljoen in het afgelopen kwartaal, valt vooral op dat de 'OS-race' op dit moment duidelijk een tweestrijd is. Sterker nog, Android staat met een marktaandeel van ruim 72% een paar straatlengtes voor op iOS (13.9%). Daaronder wordt het een verzameling van OS'en die in de marge opereren. Microsoft (Windows Phone / Mobile, 2.4%) moet Symbian (2.6%), Bada (3%) en RIM (BlackBerry, 5.3%) nog altijd voor zich dulden. Daarbij moet wel aangetekend worden dat RIM en Symbian aan het neerstorten zijn ;-)

De Smartphone OS Top 5: Gartner-Smartphone-Sales-Q32012

Bron: Gartner

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.