Nieuws
03 november 2014 - Ron Smeets

Verkoop Lumia smartphones stijgt, Surface ook winstgevend Net nu het merk Nokia verdwijnt beginnen de Lumia smartphones te 'lopen'

In de week dat Microsoft het Nokia merk voor smartphones definitief vaarwel zegt kan de fabrikant ook positieve verkoopcijfers melden. Toen ik dit las was de eerste gedachte die in mij op kwam: 'Wat sneu voor Nokia'.

Maar goed, het afgelopen kwartaal werden er dus 9.3 miljoen Lumia smartphones verkocht. 3.5 miljoen meer dan het kwartaal daarvoor en toch ook nog altijd een stijging van 500.000 vergeleken met een jaar geleden. Al met al goed voor een omzet van 2.6 miljard dollar.

Opvallend is verder dan Microsoft, na alle afschrijvingen van de eerdere modellen, voor het eerst ook een beetje winst maakte op de Surface. De tablet was goed voor 908 miljoen omzet, een stijging van meer dan 125% vergeleken met een jaar geleden.

Goed nieuws voor Microsoft, Lumia en toch ook nog een beetje voor Nokia. Nu hopen dat de stijgende lijn zich doorzet en dat het niet, zoals zo vaak bij Nokia het geval was, een opleving van korte duur blijkt te zijn. Mocht je de volledige fincanciele resultaten willen nalezen, dan kun je hier terecht.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.