Nieuws
20 september 2017 - Ron Smeets

Verkoop HTC lijkt een kwestie van uren (UPDATE) Google neemt Pixel project, inclusief personeel, over voor 1.1 miljard dollar

Een dag of tien geleden  gonsde het al van de geruchten dat Google van plan zou zijn de smartphone tak van HTC over te nemen. Vandaag volgde het bericht dat de Taiwanese aandelenbeurs besloten heeft de handel in HTC aandelen stil te leggen in afwachting van belangrijk nieuws van de fabrikant. Het zal niemand verbazen dat alom aangenomen wordt dat een eventuele overname wel eens het onderwerp van dat nieuws zou kunnen zijn.

UPDATE (21-9, 08u25):
Het was inderdaad een kwestie van uren, zo bleek afgelopen nacht. Google en HTC hebben inmiddels bekend gemaakt dat de Taiwanese fabrikant, en dan met name een deel van de smartphone divisie, voor 1.1 miljard dollar in handen komt van de Amerikaanse software gigant en eigenaar van het Android OS. Met de overname is ook de overstap van een deel van het personeel van HTC naar Google gemoeid. Het gaat dan vooral om HTC medewerkers die werken aan het Pixel project, de smartphones (en tablets) die de fabrikant specifiek voor Google maakt. Dus, het noodlijdende HTC krijgt nieuw kapitaal en Google is er zeker van dat de nieuwe Pixel smartphones niet samen met de Taiwanezen ten onder gaan. Dat is althans een beetje de tendens die je hoort in de uren na de bekendmaking van de gedeeltelijke overname.

HTC benadrukt wel dat de overname van, laten we zeggen, de Pixel divisie, niet betekent dat de fabrikant zelf stopt met het ontwikkelen en uitbrengen van nieuwe smartphones. Een deel van het nieuw verworven kapitaal wordt ongetwijfeld gestoken in de doorontwikkeling van Vive en andere smart (health) projecten, maar HTC geeft nu ook al duidelijke hints dat er volgend jaar ook weer gewoon een nieuw vlaggenschip smartphone komt. Een opvolger voor de HTC U11 die, ik zeg het nog maar een keer, de beste HTC smartphone in jaren is. Omdat het er zo duidelijk bovenop ligt dat Google met de gedeeltelijke overname vooral het Pixel project wil redden wordt her en der ook gespeculeerd dat HTC met de 1.1 miljard dollar (ongeveer 925 miljoen Euro) een dreigend faillissement heeft kunnen afwenden. 

Oorspronkelijke bericht:

Google? Of toch een andere koper?
Zeker is dat nog allerminst en als het over een verkoop gaat dan is het ook nog maar de vraag of Google de koper is. Dat lijkt overigens wel de meest logische kandidaat. Zoals ik eerder ook al schreef zijn de eerste Google Pixel smartphones door HTC gemaakt en ook een van de nieuwe Pixel2 modellen zal uit de Taiwanese keuken komen, zo is de verwachting. Google is dus de meest voor de hand liggende partij om HTC te kopen. Sterker nog, ik zou zo 1,2,3 niet weten welke andere fabrikant in aanmerking zou (willen) komen de verliesgevende smartphone tak van de Taiwanezen over te nemen. Maar goed, we zullen de officiële berichten moeten afwachten om iets met zekerheid te kunnen zeggen.

HTC; van ‘Hero’ naar ‘Zero’
Mocht HTC als zelfstandig smartphone merk verdwijnen dan is dat eigenlijk helemaal zo vreemd nog niet. Ooit was HTC (voorheen QTek) hét smartphone merk voor tech freaks, early adopters en iedereen die altijd met de technisch meest geavanceerde smartphone gezien wilde worden. Ten tijde van de HTC Hero had de fabrikant zelfs even de best verkopende Android smartphone. Inmiddels, met de U11 heeft HTC na jaren van kommer en kwel weer een goed toestel in handen, maar dat lijkt te laat te komen voor een hernieuwd, zelfstandig, succes. Wat dat betreft is de opmerking dat HTC van ‘Hero’ naar ‘Zero’ gegaan is zo gek nog niet.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.